Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες - Πρόσεξε κανείς αυτή τη διαφορά στις ανακοινώσεις των υπουργείων εξωτερικών για τα Ιμια;

Του Στρατή Μαζίδη

Ο διάβολος λένε ότι κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν αληθεύει τότε πρέπει να προσέξουμε μια πολύ σημαντική στις χθεσινές ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το συμβάν των Ιμίων.

Για να ρίξουμε μια ματιά:

Ανακοίνωση Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Ανακοίνωση Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Στη σημερινή δήλωση (13 Φεβρουαρίου) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας υποστηρίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε "ένα ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας" για ένα επικίνδυνο συμβάν που έλαβε χώρα στην περιοχή των Καρντάκ [Ιμια]. Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά έχει παραπλανήσει την κοινή γνώμη, όπως έχουμε συνηθίσει, και έχει παραμορφώσει τα γεγονότα, όπως συμβαίνει πάντοτε.

Στην πραγματικότητα, ο Υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών μας κάλεσε το Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα επεισόδια που προκάλεσαν χθες το βράδυ τα ελληνικά σκάφη ακτοφυλακής μέσω των επικίνδυνων ελιγμών τους κοντά στα βράχια Καρντάκ, τα οποία υπάγονται στην τουρκική κυριαρχία. Ο Υφυπουργός δήλωσε με σαφήνεια ότι οι εχθρικές ενέργειες των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζονται στον αέρα και στη θάλασσα, τις οποίες δε θα ανεχτούμε και ότι η αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών. Αναφέρει επίσης ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να τερματίσει αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες.

Δήλωση εκπροσώπου Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

 Σχετικά με την απάντηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε το εξής:  

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία». 

Είμαι βέβαιος ότι προσέξατε πως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν κάνει καμία αναφορά στην ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες Ίμια ενώ η Τουρκία σημειώνει ότι αυτές [Καρντάκ] υπάγονται στην τουρκική κυριαρχία.

Ας μην ξεχνάμε το ναυτικό αποκλεισμό των βραχονησίδων εδώ και αρκετές ημέρες και το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας που...όποτε θέλει ανεβαίνει στα Ιμια και θα κάνει τους εχθρούς σκόνη, τα είδε με τα κυάλια όταν έριξε το στεφάνι στη μνήμη των νεκρών του 1996.

Είναι ή δεν είναι πια ελληνικό έδαφος τα Ιμια;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail