Προς εκείνους που δεν έχουν «πρόβλημα» με το Μακεδονισμό των Σκοπίων!

Όποιος θέλει να καταλάβει την ουσία και την πολυπλοκότητα του Μακεδονικού Ζητήματος σήμερα πρέπει αναγκαστικά να εντρυφήσει στην ιστορία και στη γεωπολιτική συνολικά για τη νότια Βαλκανική χερσόνησο. 
Και ασφαλώς δεν αρκεί μόνο η μεταπολεμική ιστορία με την τιτοϊκή επινόηση της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ως συστατικό μέρος της Γιουγκοσλαβίας και το ιδεολόγημα του μεταπολεμικού Μακεδονισμού. 
Ως αφετηρία του προβλήματος πρέπει να τεθεί τουλάχιστον ο Κριμαϊκός Πόλεμος (Οκτώβριος 1853 - Φεβρουάριος 1856) που προκάλεσε την ριζική αλλαγή στάσης της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα και τους Σλάβους των Βαλκανίων (βλ. "Πανσλαβισμός"). 
Μια πολιτική που έκτοτε – σε γενικές γραμμές και παρά τις βραχυπρόθεσμες μεταπτώσεις της, όπως σήμερα – δεν άλλαξε. 
Υπάρχουν αρκετά βιβλία, παλιά και νέα, που διαφωτίζουν το πολύπλοκο αυτό ζήτημα και όποιος περιορίζεται σε συνθήματα, υποβαθμίσεις, οικονομισμούς και σε ανιστόρητες απλοποιήσεις, όπως κάνει αυτές τις ημέρες όλο το ετερόκλητο «πακέτο» των εθνομηδενιστών, ουσιαστικά υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό του γειτονικού μας κράτους. 
Καλό διάβασμα λοιπόν, έστω και τώρα. Μέχρι την Κυριακή προλαβαίνουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail