Τι υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν και επέτρεψε την επίθεση στη ρωσική βάση στη Συρία; Να ανησυχούμε εμείς ή οι Κούρδοι;

Του Στρατή Μαζίδη

Η ταχεία προέλαση του Συριακού Στρατού στο Ιντλίμπ και την αεροπορική βάση του Αμπού Ντουχούρ χάλασε τα σχέδια της Αγκυρας που ονειρευόταν τη συγκεκριμένη επαρχία. Επιπλέον η κίνηση του Στρατού δείχνει ότι πάει να περικυκλώσει δύο θήλακες των τρομοκρατών της HTS (πρώην Αλ Νούσρα).

Ως εκ τούτου εκλήθησαν οι πρεσβευτές του Ιράν και της Ρωσίας στην Αγκυρα για εξηγήσεις με το αιτιολογικό πως παραβιάζεται η συμφωνία της Αστάνα. Ωστόσο ο άξονας Δαμασκού-Τεχεράνης και Μόσχας θεωρεί ότι το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα δεν αποτελεί αντιπολιτευόμενη φράξια αλλά τρομοκράτες.

Όπως αναφέρει και το Moonofalabama ο επίδοξος σουλτάνος άφησε από το βορειοδυτικό Ιντλίμπ, του οποίου την ευθύνη για την τήρηση της εκεχειρίας έχει η Αγκυρα, να διεξαχθεί η επίθεση με ρουκέτες στην αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές αρκετά αεροσκάφη.
Επίσης υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο ότι μέσω Τουρκίας έφτασε στα χέρια των τρομοκρατών νέος εξοπλισμός όπως τα θωρακισμένα οχήματα της φωτογραφίας.

Υπάρχει επίσης η άποψη ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες που αλωνίζουν στο Ιντλίμπ και έχουν λόγο να προβοκάρουν τη Ρωσία, μεθόδευσαν την επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση είτε ο Ερντογάν άναψε το πράσινο φως της επίθεσης στο Χμεϊμίμ, είτε έγινε κάτω από τη μύτη του και το γεγονός της ενίσχυσης με νέα όπλα των τρομοκρατών, πιθανότατα δε θα περάσει ανώδυνα από τους Ρώσους, οι οποίοι με την κατάρριψη του Sukhoi-24 είχαν δείξει πόσο μπορούν να πλήξουν τους Τούρκους στον οικονομικό τομέα.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως αν ο Ερντογάν άλλαξε για άλλη μια φορά στρατόπεδο, με ποιο υποσχόμενο αντάλλαγμα συνέβη αυτό.

Η ανενόχλητη πάντως επίθεση χθες των Τούρκων στο συροκουρδικό καντόνι του Αφρίν (φωτο) ίσως μας δίνει μια πρώτη απάντηση. 


Ο Ερντογάν μάλιστα ζήτησε την παράδοση της κουρδικής πολιτοφυλακής της YPG όχι μόνο στην Αφρίν αλλά και στο Μανμπίτζ (Ιεράπολη), δηλαδή από την άλλη πλευρά της ζώνης που ελέγχει η Τουρκία μετά την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη". Θέλει δηλαδή να απωθήσει τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη.

Σημειώστε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αμερικανική αντίδραση υπέρ των Κούρδων.

Νομίζω ότι οι Κούρδοι θα πρέπει να ανησυχούν. Δε γνωρίζω αν το εύρος των υποσχέσεων, δεδομένων των διαρκών τουρκικών προκλήσεων εναντίον μας, θα πρέπει να ανησυχήσει κι εμάς. 

Σίγουρα πάντως θα πρέπει να ανησυχούν και οι Τούρκοι διότι οι Ρώσοι δε μένουν απαθείς σε κάτι τέτοια. Ήδη εντελώς αθόρυβα έστειλαν μακρινό ταξίδι όλους όσους μετείχαν στην επίθεση στο Χμεϊμίμ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail