Πιο «μακεντόνσκι» κι από τους Σκοπιανούς! Ο γηραιός διαμεσολαβητής γελοιοποιεί την Ελλάδα

Του Στρατή Μαζίδη

Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς γελοιοποιεί την Ελλάδα με τις "προτάσεις" του, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει καταθέσει και ένας Σλάβος του γειτονικού κρατιδίου.

Τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα εξής:
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της ονομασίας της γλώσσας για τη γείτονα χώρα, προτείνεται είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας» ενώ ως προς τη γραφής της υπηκοότητας, προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή π.χ. «nationality of the Republic on Nova Makedonija».

Ο Νίμιτς ως...διαμεσολαβητής δήλωσε ακόμη πως «ο όρος ‘Μακεδονία’ θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο ψηφίσματος της ονομασίας, επειδή έχουν ήδη αναγνωρίσει περισσσότερες από 100 χώρες στον κόσμο».

Τότε ως προς τι ακριβώς διαμεσολαβεί;

Είναι φανερό ότι ο διαμεσολαβητής δρα αποκλειστικά ως εκπρόσωπος της μιας πλευράς, διαφορετικά τα προτεινόμενα από αυτόν ονόματα θα συμπεριλάμβαναν έστω 1-2 προτάσεις χωρίς καμία αναφορά στον όρο "Μακεδονία".

Το Ανω, Βόρεια, Νέα Μακεδονία, τη γραφή μακεντόνσκι και την μακεντόνσκα υπηκοότητα τα πρότειναν από μόνα τους και οι Σλάβοι κάτοικοι της γειτονικής χώρας. Δε χρειαζόμασταν το Νίμιτς να προτείνει φιλοσκοπιανές θέσεις.

Το λυπηρό είναι πως η περικυκλωμένη πια από εχθρούς χώρα μας βαδίζει πως έναν άδοξο θάνατο με τη θέλησή της. Οι άνθρωποι που χειρίζονται τις τύχες της διαλαλώντας πως ασκούν "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική μικραίνουν την πατρίδα μας στα χέρια τους διαβλέποντας χρυσές ευκαιρίες για να τελειώνουμε με τα...υπολείμματα της ιστορίας.

Αλλά και τι να περιμένεις από το Νίμιτς όταν η....εθνική γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 δεχόταν τη χρήση του όρου "Μακεδονία" σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail