Η αμερικανική ακτοφυλακή προσθέτει πυραύλους κρουζ στα παγοθραυστικά - Αρχίζει η μάχη για την Αρκτική

Freepen.gr - Η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να εξοπλίσει για πρώτη φορά τα παγοθραυστικά που λειτουργούν στην περιοχή της Αρκτικής με πυραύλους κρουζ υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία.

Ο διοικητής της ακτοφυλακής Paul Zukunft επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο νεώτερος στόλος της Ακτοφυλακής βαρέων παγοθραυστικών θα σχεδιαστεί για να φέρει πυραύλους κρουζ, ανέφεραν οι Washington Times.

Τον τελευταίο καιρό, η Ακτοφυλακή έχει προτείνει να υιοθετήσει βαρέα όπλα για τα σκάφη της που λειτουργούν στην Αρκτική, αλλά με την τελευταία ανακοίνωση του Zukunft, έχει επιβεβαιώσει ότι το εξοπλιστικό ράλι μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει αρχίσει στον αγώνα για Αρκτικός.

"Αν κοιτάξετε τι κάνει η Ρωσία, υπάρχει σχεδόν μια συσσώρευση μικρών όπλων που συμβαίνει στην Αρκτική," δήλωσε στο CBS ο ναύαρχος USCG Fred Midgette το Δεκέμβριο. Η Ρωσία διαθέτει τουλάχιστον 40 παγοθραυστικά με τα έξι βαρέα, ανέφερε το Δεκέμβριο το CBS News.

Ο πρώην επικεφαλής του Ναυτικού, Jerry Hendrix, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι "δεν πρόκειται μόνο για [παγοθραυστικά] αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού ακριβώς κάτω από την επιφάνεια".

Οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι το Λιμενικό Σώμα προσπαθεί να επωφεληθεί από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ώστε να μπορέσει να εξοπλίσει τα παγοθραυστικά του με περιττές ποσότητες δαπανηρών όπλων υψηλής τεχνολογίας. Ο Zukunft αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι κάτω από το νερό αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια αν ανοίξουν οι πλωτές οδοί επιτρέποντας σε άλλες χώρες να αξιοποιήσουν φθηνή ενέργεια.

Με την πάροδο των ετών, η Ακτοφυλακή έχει παραμελήσει να διατηρήσει τον αρκτικό στόλο της που αριθμεί τρία παγοθραυστικά. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διαθέτει ένα στόλο τουλάχιστον σαράντα παγοθραυστικών, συμπεριλαμβανομένων "τεσσάρων λειτουργικών παγοθραυστικών με πυρηνική ενέργεια και 16 μεσαίου μεγέθους σκαφών", ανέφεραν οι Washington Times.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα νέα παγοθραυστικά της Ακτοφυλακής δεν θα είναι έτοιμα μέχρι το 2023 και το κόστος για έξι παγοθραυστικά μπορεί να κοστίσει περίπου $ 1 δις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail