Η νέα «Αδελφότητα των όπλων» Γερμανίας – Τουρκίας

Βασίλης Στοϊλόπουλος (fb)

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Έξω τα γερμανικά άρματα μάχης από το Κουρδιστάν» και «Γερμανικά όπλα και γερμανικό χρήμα δολοφονούν σε όλο τον κόσμο», Κούρδοι διαδηλωτές διέκοψαν για λίγα λεπτά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου της Μέρκελ.
Σωστά συνθήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι 

• από τα 2.500 άρματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός περίπου τα 700 είναι made in Germany : 325 Leopard 2A4, 170 τύπου 1A4 και 250 τύπου 1A3
 
• το 2017 οι γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων έφτασαν τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Ακόμα και η γερμανική Frankurter Allgemeine Zeitung εκτιμά πάντως ότι ο χαρακτηρισμός «Γολιάθ εναντίον Δαβίδ» είναι πολύ λίγος για να δώσει το στίγμα για τα όσα συμβαίνουν - με την ανοχή ή και την έμμεση υποστήριξη όλων των Μεγάλων Δυνάμεων στη Τουρκία - στο μαρτυρικό Afrin του συριακού Κουρδιστάν. 
 
Ο λόγος σαφής: Οι Κούρδοι υπερασπιστές του Afrin ανέρχονται, σύμφωνα με το Al Jazeera, σε 8 με 10 χιλιάδες μαχητές με σχετικά «ελαφρύ οπλισμό». Αριθμός ανάλογος με αυτόν των Τούρκων στρατιωτών και των συμμάχων τους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» - το γνωστό ισλαμικό δημιούργημα των ΗΠΑ. Βεβαίως τους εισβολείς υποστηρίζουν 72 πολεμικά αεροπλάνα, ισχυρό πυροβολικό και άγνωστος αριθμός αρμάτων μάχης.
 
Ο αγώνας ελευθερίας των Κούρδων μοιάζει όντως άνισος ή και καταδικασμένος. Όμως η ιστορία έχει να δείξει πολλά παραδείγματα τέτοιων αγώνων που εξέπληξαν όλη την ανθρωπότητα, με πιο πρόσφατο το κουρδικό Κομπάνι. Μακάρι να το ξαναδούμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail