Ένα πολύ κακό σενάριο για τη Μακεδονία - Πως μπορεί στο μέλλον να μπει σε κίνδυνο χωρίς να πέσει τουφεκιά

dimitrisvetsikas1969 - pixabay
Του Στρατή Μαζίδη

Το τελευταίο διάστημα σκεπτόμουν αν θα έπρεπε να καταγράψω ένα σενάριο για τη Μακεδονία το οποίο σήμερα σε όσους το διαβάσουν μπορεί να φανεί ακραίο, με βάση το οποίο υπάρχει κίνδυνος απώλειάς της χωρίς να πέσει τουφεκιά.

Δείτε λίγο πότε άνοιξαν σα βεντάλια όλα τα εθνικά μας θέματα, από τη Λωζάνη και την Κύπρο, έως το Σκοπιανό και τις έσχατες αλβανικές αξιώσεις. Άνοιξαν:

α. την περίοδο της σταδιακής εξαθλίωσης του ελληνικού λαού
β. της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων που δύσκολα θα επιστρέψουν ενώ ταυτόχρονα εισέρχονται στη χώρα χιλιάδες μη νόμιμοι μετανάστες μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας
γ. περιορίζονται οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων που αφέθηκαν στην τύχη τους εδώ και αρκετά χρόνια (σκόπιμα άραγε;).

Άνοιξαν λοιπόν τώρα με σκοπό να κλείσουν χάνοντας η Ελλάδα όσα περισσότερα μπορεί. Δεν οδηγηθήκαμε τυχαίο στο μνημόνιο, δεν αποκάμαμε τυχαία με τα δανεικά, τις παροχές και τις πρόωρες συντάξεις. Ήθελαν να μας φέρουν εδώ και εμείς είδαμε το τυρί αλλά αδιαφορήσαμε για τη φάκα.

Είναι δε τέτοια η κατάστασή μας, τόσο ανύπαρκτο το πολιτικό προσωπικό μας, απούσα η Εκκλησία ώστε τα μέχρι πρότινος υπό διάλυση Σκόπια απορρίπτουν τις προτάσεις Νίμιτς! Αυτό και μόνο φανερώνει τον αλυτρωτισμό τους. Άλλωστε κι αν ακόμη άλλαζαν ονόματα σε αεροδρόμια και πλατείες, σχολικά βιβλία και Σύνταγμα, ποιος θα εμπόδιζε τους Σκοπιανούς να τα αναθεωρήσουν εκ νέου σε μερικές δεκαετίες;

Το ΟΧΙ στην παραχώρηση της Μακεδονίας είναι μονόδρομος. Επιπλέον και για γεωστρατηγικούς λόγους η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει στα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, διαφορετικά θα χάσουμε ακόμη περισσότερο ειδικό γεωπολιτικό βάρος στην περιοχή.

Ποιο είναι λοιπόν το εφιαλτικό σενάριο;

Να υποστούμε στη Μακεδονία ότι συνέβη στη Μικρά Ασία μετά τα χρόνια του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου, του τελευταίου μεγάλου αυτοκράτορα τον 11ο αιώνα.

Ο Βασίλειος αναμορφώνοντας το θεσμό των στρατιωτικών θεμάτων είχε επί της ουσίας έτοιμο στρατό σε κάθε περιοχή της αυτοκρατορίας. Οι δυνάμεις που απάρτιζαν τους τοπικούς αυτούς στρατούς ήταν παράλληλα και κύριοι της γης που ζούσαν, την οποία δούλευαν. Ο θεσμός των θεμάτων είχε αποδειχθεί σωτήριος στο πέρασμα των αιώνων. Μετά το Βασίλειο όμως η κατάσταση άλλαξε. Η Κωνσταντινούπολη έδωσε τα πάντα σε κεντρικούς φεουδάρχες ξεζουμίζοντας στη φορολογία τους τοπικούς πληθυσμούς. Παράλληλα μετά τις τραγελαφικές ήττες στο Μάντζικερτ (1071) και το Μυριοκέφαλο (1176) οι Σελτζούκοι Τούρκοι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στη Μικρά Ασία και σταδιακά να επεκτείνονται. Σε αυτήν τους την εδραίωση σημαντικό ρόλο έπαιξε η έξυπνη στρατηγική τους να φανούν ιδιαίτερα φιλικοί προς τους τοπικούς πληθυσμούς ώστε να αποσπάσουν την εύνοιά τους. Να εκμεταλλευθούν δηλαδή το μίσος για την κεντρική εξουσία στην Κωνσταντινούπολη και να περάσουν στη δική τους πλευρά. Μέσα σε έναν αιώνα χάθηκε η Μικρά Ασία γιατί η κεντρική εξουσία νοιαζόταν μόνο για τα σκήπτρα της. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα.

Σκεφθείτε λοιπόν ότι στη Μακεδονία ζουν εξαθλιωμένοι άνθρωποι με πενιχρές συντάξεις σε ένα κράτος που τους τα αρπάζει όλα. Οι νέοι που εγκατέλειψαν την Ελλάδα είναι κι αυτοί από περιοχές με μεγάλη ανεργία όπως η Ηπειρος και η Μακεδονία. Την ίδια στιγμή λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα υπάρχει ένα άλλο καθεστώς, δίχως φόρους και με φθηνό κόστος ζωής. Θυμηθείτε λίγο τα ρεπορτάζ με τους Ελληνες συνταξιούχους στα πρώτα χρόνια του μνημονίου που μετακόμισαν στη Βουλγαρία για να ζήσουν καλύτερα. Αυτούς που πάνε για τα ψώνια τους ή οδοντρίατρο ή βενζίνη στις όμορες χώρες. Εκείνους που όμως είδαμε πρόσφατα στο Πρώτο Θέμα δίνουν 70 ευρώ και παίρνουν από την Αθήνα το λεωφορείο για το 4ημερο και το παιχνίδι στα καζίνο των Σκοπίων. Η παγίδα είναι πολύ μεγάλη. Στις γειτονικές χώρες που μας επιβουλεύονται, τα όσα ευρώ μας απέμειναν, διαθέτουν ισχύ που εντός συνόρων δεν έχουν.

Όταν εδώ υπάρχει εξαθλίωση, διωγμός, κατασχέσεις, ανεργία, απελπισία και ακριβώς δίπλα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αυτό που σήμερα φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σε 15-20 χρόνια μπορεί να μην είναι. Μήπως αυτά που ζούμε σήμερα τα φανταζόμασταν πριν 10 χρόνια; Εδώ χαρακτηρίζεται ως εθνική γραμμή η παραχώρηση του όρου Μακεδονία στο Βουκουρέστι το 2008 σε σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και ο Καραμανλής ήρωας επειδή έβαλε βέτο όχι για τη Μακεδονία αλλά γιατί οι Σκοπιανοί ήταν αδιάλλακτοι.

Ας διαβάσουμε προσεκτικά την ιστορία και επιτέλους ας διδαχθούμε κάτι ώστε να μην την ξαναζήσουμε στην άσχημη πτυχή της. Να μην το επιτρέψουμε αρχής γενομένης από την Κυριακή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail