Προσεχώς άστεγοι στην ίδια μας τη χώρα

dimitrisvetsikas1969 - pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ενας φίλος, που μένει στην Αθήνα, απο αυτούς που χτύπησε άγρια η κρίση με παρακάλεσε αν μπορώ να του βρώ κάποιο διαμέρισμα με ενοίκιο μεχρι 250 ευρώ κάπου στην Αθήνα ωστε να μπορέσει να εξοικονομήσει έστω μερικές δεκάδες ευρώ που όχι μόνο δεν του περισσεύουν αλλά του λείπουν εδω και λίγο καιρό, κάθε μήνα και έχει αρχίσει να χρωστάει, απο τα χρήματα που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Οχι να ζήσει, να επιβιώσει είναι το ρήμα που περιγράφει τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας 7.5 χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Δυο δυσάρεστες εκπληξεις με περίμεναν μπαίνοντας για να ψάξω σε γνωστή διαδικτυακή εφημερίδα.

Η πρώτη ήταν οτι στο βωμό του κέρδους πια η αναζήτηση με κριτήριο το αν το ενοικιαζόμενο σπίτι είναι απο ιδιώτη ή απο μεσιτικό γραφείο , χρεώνεται, δεν είναι πια δωρεάν. Θα μου πεις επιχείρηση είναι δικαίωμά τους να κάνουν κάτι τέτοιο και όπως είχε πει και κάποιος πολιτικός, νόμιμο άρα και ηθικό. Για μένα προσωπικά, δεν ξέρω για εσάς, δεν χωράει στη δική μου ηθική.

Η δεύτερη ήταν ο αριθμός των σπιτιών που ήταν διαθέσιμος σε ολόκληρη την Αττική, θεωρητικά πάντα γιατί αν πάρεις τηλέφωνα σε πολλές αγγελίες η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αγγελίες "κράχτες" μεσιτικών γραφείων, διαμερίσματα που έχουν ήδη ενοικιαστεί κλπ. Ο αριθμός ήταν κάτω απο 2.000

Αν δεί κάποιος τα στοιχεία της υπατης αρμοστείας Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2017 θα διαπιστώσει οτι μέσα σε 2 μόλις μήνες ενοικιάστηκαν λιγο λιγότερα απο 800 κτήρια και διαμερίσματα για να στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες:

https://data2.unhcr.org/en/documents/download/60327

https://data2.unhcr.org/en/documents/download/61449

για να μη μιλήσουμε για τους 18.000 πλειστηριασμούς που ζητούν οι δανειστές για το 2018.

Ακόμα όπως διαβάζουμε τα φθηνά σπίτια αποτελούν στόχο επενδυτών για εκμετάλλευση απο διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικιάσεων. Χαρακτηριστική η ιστορία με τον κινέζο επενδυτή που αγόρασε 100 διαμερίσματα στα Εξάρχεια.

http://www.kathimerini.gr/931298/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/100-diamerismata-sta-e3arxeia-agorase-kinezos-ependyths

Ετσι την ίδια ώρα που οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εισοδήματα παίρνουν την κατηφόρα, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις μέσω ιντερνετ αυξάνονται, ιδιοκτήτες θα βρεθούν στο δρόμο απο κατασχέσεις κατοικιών και όσα φθηνά διαμερίσματα που υπάρχουν διαθέσιμα θα νοικιάζονται για μετανάστες/πρόσφυγες απο την υπατη αρμοστεία και ΜΚΟ.

Σε λίγους μήνες προβλέπω αν δεν αλλάξει η κατάσταση, το τοπίο να γίνεται εφιαλτικό για τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail