Πως στήθηκε το κόλπο του ΕΦΚΑ σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών

sik-life / pixabay
Του Στρατή Μαζίδη

Όταν ο τότε υπουργός Εργασίας (λέμε τώρα) Κατρούγκαλος επινόησε αυτό το τερατώδες σύστημα για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών δημεύοντας από ένα 26,95% έως ένα 37% των εισοδημάτων τους, χτύπησαν τα πρώτα καμπανάκια καθώς επήλθε ένα τσουνάμι κλεισίματος βιβλίων.

Η κυβέρνηση αντί να τραβήξει χειρόφρενο, ήρθε εκ των υστερών να φορτώσει κι άλλο τις εισφορές μη αναγνωρίζοντάς τες ως έξοδα.

Το ακόμη χειρότερο ήταν ή καταβολή προσωρινά των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 μέχρι να εκκαθαρίσουν τα εισοδήματα του 2016 και να γίνει ο συμψηφισμός. Τελικά από Ιούλιο πιάσαμε Ιανουάριο κι ακόμη να γίνει ο συμψηφισμός.

Και εδώ είναι το κόλπο.

Γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό όταν ένα μεγάλο ποσοστό συνεπών επαγγελματιών είδε το 2016 μια εντυπωσιακή καθήζηση;

Για ποιο λόγο πχ δεν τηρήθηκε προσωρινά το παλαιό καθεστώς μέχρι να εκκαθαρίσουν οι δηλώσεις;

Ή γιατί δε συνέβη το πολύ πιο απλό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες την 1η Ιανουαρίου γνωρίζουν το καθαρό τους εισόδημα για το έτος που παρήλθε. Θα μπορούσαν λοιπόν οι λογιστές τους να εισέρχονται σε μια ειδική φόρμα, να καταχωρούν τα έσοδα και τα έξοδα, να προκύπτει το καθαρό κέρδος και πάνω εκεί με ένα κλικ οι εισφορές και οι δόσεις τους.

Και αργότερα όταν το κράτος εκκαθαρίσει τις δηλώσεις, ας επιστρέψει / απαιτήσεις τυχόν διαφορές που θα μπορούσαν να προέκυπταν από πιθανά λάθη.

Τόσο απλό.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...