«Τούρκοι» εναντίον Κούρδων - Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο Ασαντ; Το κόλπο με τον Πούτιν

Του Στρατή Μαζίδη

Τα τελευταία 24ωρα μαίνεται στο καντόνι της Αφρίν ο πόλεμος της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους. Όταν λέμε Τουρκίας εννοούμε κατά κύριο λόγο ισλαμιστών του FSA και άλλων τρομοκρατικών φραξιών που μαζεύτηκαν στην περιοχή από τα αποτυχημένα μέτωπα της Συρίας.

Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται οι πολιτοφυλακές της YPG των Κούρδων που μετά ένα ταξίδι του Τζον Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 έλαβαν την εντολή να μην προχωρήσουν δυτικά της Ιεράπολης (Manbij). Τα κουρδικά καντόνια δεν ενώθηκαν ποτέ ενώ ενδιάμεσα παρεμβάλλεται πλέον μια τρομοκρατική τουρκόφιλη ζώνη.

Ο Ασαντ πριν επιτεθούν οι Τούρκοι στο Αφρίν έδωσε μια διέξοδο στους Κούρδους ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος του στρατού στο καντόνι υψώνοντας και τις συριακές σημαίες. Θα αντιτάξει κανείς ότι σε μεγάλο βαθμό ζητά την παράδοση του καντονιού. Είχαν όμως άλλη επιλογή οι Κούρδοι πέρα από αυτό; Οι ΗΠΑ έχουν ξεγράψει την Αφρίν.

Η Μόσχα και η Δαμασκός ΔΕΝ είναι στην ίδια πλευρά με τους Κούρδους. Αφού οι τελευταίοι αρνήθηκαν αυτήν την επιλογή, τότε έπαιξαν έξυπνα τα χαρτιά τους.

Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ πήγε στη Ρωσία να πάρει το πράσινο φως για την επίθεση. Η Συρία πάλι εμφανίστηκε στα κάγκελα απειλώντας να καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη που συνήθως επιτίθενται από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Παράλληλα ο Ασαντ άνοιξε το δρόμο τους Κούρδους ώστε να στείλουν ενισχύσεις στην Αφρίν.

Στο ενδιάμεσο η Δαμασκός απελευθέρωσε το 1/3 της περιοχής που ελέγχει η Αλ Κάιντα σε Ιντλίμπ και Χάμα.

Με τον τρόπο αυτό Ασαντ και Πούτιν βλέπουν από τη μια εχθρούς (FSA και λοιποί) και από την άλλη μη φίλους (Κούρδοι) να σκοτώνονται μεταξύ τους. Ποιος κερδίζει από αυτό; Η Συρία που πλέον έχοντας εκκαθαρίσει αρκετά μέτωπα λαμβάνει πολύτιμες ανάσες για τη συνέχεια. Επίσης φθορά θα υποστεί και η Τουρκία που ήδη βλέπει οβίδες να σκάνε σε τουρκικό έδαφος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πόλεμος να περάσει από την πάνω πλευρά των συνόρων που ήδη άλλωστε αποτελεί αποσταθεροποιημένη ζώνη για την Αγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι μπορεί να έχουν εστιάσει στην Αφριν αλλά σήμερα βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων και ανατολικά του Ευφράτη.

Για όλα τα παραπάνω χαίρεται και χαμογελά ο Ασαντ που εξαρχής είχε και διατηρεί σταθερή θέση. Αντίθετα Τούρκοι και Κούρδοι δεν έπραξαν το ίδιο και πλέον είναι δέσμιοι των αδιεξόδων τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail