Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση δύο μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έρχεται στα Βαλκάνια - Ένας στενός διάδρομος διχάζει Σλοβενία και Κροατία

Freepen.gr - Το δικαστήριο διαιτησίας στη Χάγη ανακοίνωσε την απόφασή του στη συνοριακή διαφωνία μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας δίνοντας όπως αναφέρει το total-croatia-news.com στην τελευταία τα 3/4 του κόλπου του Πιράν. 

Η Κροατία αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να αφήσει τη διαδικασία, αλλά το δικαστήριο επέμεινε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Το Δικαστήριο Διαιτησίας για τη συνοριακή διαφωνία μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας αποφάσισε ότι τα χερσαία σύνορα στην Ίστρια ακολουθούν τον ποταμό Dragonja και τελειώνουν στη μέση του Καναλιού του Αγίου Οντόρικ.

https://www.total-croatia-news.com/images/Vedran/untitled%20folder/290617_5_Piran2.png

Το Δικαστήριο είχε ανακοινώσει προηγουμένως την απόφαση ότι η κορυφή της Sveta Gera ανήκει στην επικράτεια της Κροατίας, αλλά ανακοίνωσε επίσης ότι δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για το αίτημα της Κροατίας να εγκαταλειφθεί το σλοβενικό στρατιωτικό συγκρότημα που βρίσκεται εκεί από την κροατική επικράτεια.

Όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα, το Δικαστήριο θεωρεί ότι τα σύνορα πρέπει να ακολουθούν μια γραμμή μεταξύ των γραμμών που προτείνουν τα δύο μέρη. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 1991, αυτή η γραμμή πρέπει να συνδέει τα χερσαία σύνορα στο στόμιο του ποταμού Dragonja με το σημείο στο τέλος του κόλπου, το οποίο είναι τρεις φορές πιο κοντά στην Κροατία από ότι στη σλοβενική πλευρά. Το δικαστήριο πιστεύει ότι αυτό πρέπει να είναι τα σύνορα. Τα όρια στον κόλπο θα είναι επομένως μια ευθεία γραμμή που συνδέει τη γη και το σημείο στον κόλπο.

"Δεν υπάρχει επί του παρόντος τόπος όπου η χωρική θάλασσα της Σλοβενίας συνδέεται άμεσα με την ανοιχτή θάλασσα", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

"Το Δικαστήριο έχει καθήκον να καθορίσει τη σλοβενική διασταύρωση με τα διεθνή ύδατα. Το δικαστήριο έκρινε ότι η διασταύρωση μεταξύ των χωρικών υδάτων της Σλοβενίας και της ανοιχτής θάλασσας είναι ένας χώρος όπου τα πλοία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα από τη Σλοβενία, όπως απολαμβάνουν στην ανοιχτή θάλασσα. Η διασταύρωση θα είναι πλάτους 2,5 ναυτικών μιλίων και θα συνδέεται με τα σύνορα.

Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διασταύρωση σημαίνει μια φυσική τοποθεσία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων περιοχών και στην προκειμένη περίπτωση το Δικαστήριο ορίζει τη λέξη αυτή ως σύνδεσμο μεταξύ της χωρικής θάλασσας της Σλοβενίας και των περιοχών εκτός των χωρικών υδάτων της Κροατίας και της Ιταλίας. Το δικαστήριο θεωρεί επίσης ότι μια διασταύρωση μπορεί να θεωρηθεί ως μια κυριολεκτικά γεωγραφική γραμμή ή περιοχή. Το Δικαστήριο ΔΔ παρέχει στη Σλοβενία ​​το δικαίωμα να χρησιμοποιεί μέρος των χωρικών υδάτων της Κροατίας προκειμένου να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα διεθνή ύδατα.

Ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ ανακοίνωσε ότι από εδώ και πέρα η αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο «της θάλασσάς μας». Ωστόσο η Κροατία μπορεί να αμυνθεί αφού δεν έχει αναγνωρίσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail