Βλέννα με αίμα από τη μύτη: Δείχνει υπέρταση, λοίμωξη ή καρκίνο;

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η βλέννα που παράγεται στη ρινική κοιλότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού, καθώς διατηρεί τα ιγμόρεια ενυδατωμένα και βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών βακτηρίων και υπολειμμάτων.

Όταν είμαστε άρρωστοι, παράγεται περισσότερη βλέννα και φλέμα ώστε να απομακρυνθούν ταχύτερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα περιττά νεκρά κύτταρα.

Όταν είμαστε υγιείς, η βλέννα που παράγεται στη μύτη είναι διαφανής. Τι σημαίνει όμως αν υπάρχουν σε αυτήν κηλίδες αίματος; Το σύμπτωμα μπορεί να αποδοθεί σε πολλές διαφορετικές αιτίες, μερικές από τις οποίες χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η λοίμωξη και η αλλεργία. Τα ευαίσθητα ρουθούνια μας αιμορραγούν και τραυματίζονται ελαφρώς λόγω του επίμονου φταρνίσματος ή όταν φυσάμε ξανά και ξανά τη μύτη μας. Εάν το αίμα στη ρινική κοιλότητα έχει ξεραθεί, μπορεί το χρώμα της βλέννας να είναι καφετί.

Μία ακόμη πιθανή εξήγηση του συμπτώματος είναι η υπέρταση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει στις ρινικές αιμορραγίες, με το αίμα να απορρίπτεται συχνά μέσω της βλέννας. Το σύμπτωμα στην περίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων και επιμέρους διεργασιών. Για παράδειγμα, όταν ο ρινική κοιλότητα είναι ξηρή, μπορεί να παρατηρηθούν μικροτραυματισμοί στο εσωτερικό της. Η άνοδος της πίεσης με τη σειρά της οδηγεί στην αιμορραγία από τα σημεία αυτά και εκδηλώνεται είτε κανονική ρινική αιμορραγία (ανοίγει η μύτη) είτε παραγωγή βλέννας με κηλίδες αίματος.

Σπανιότερα, η βλέννα με αίμα από τη μύτη μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο των ιγμορείων, όπως ο καρκίνος των παραρινικών κοιλοτήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα συνοδά συμπτώματα του καρκίνου των ιγμορείων (π.χ. πονοκέφαλος, πόνος στο πρόσωπο, οίδημα στο πρόσωπο, έκκριση δακρύων) είναι δυνατό να αποδοθούν σε άλλες, ακίνδυνες παθήσεις κι έτσι να μην προκύψει έγκαιρα σωστή διάγνωση. Λιγότερο σύνηθες αλλά χαρακτηριστικό συμπτώματα του καρκίνου των ιγμορείων είναι η αστάθεια των δοντιών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...