Ο μυστηριώδης θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

© AP Photo/ Bas Czerwinski
Freepen.gr - Η αγγλόφωνη έκδοση του πρακτορείου Sputnik παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στα "θύματα" τους Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία.

Η αυτοκτονία του Κροατοβόσνιου, Σλόμπονταν Πράλιακ την ώρα της απαγγελίας της ποινής του στη Χάγη συμπλήρωνε τον κατάλογο των νεκρών του Δικαστηρίου. Μέχρι σήμερα δεκατρείς άνθρωποι, μάρτυρες, κατηγορούμενοι, καταδικασθέντες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει και τους δεκατρείς, ωστόσο η πλέον τρανταχτή περίπτωση ήταν ο θάνατος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος αθωώθηκε κατόπιν εορτής.

Ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, αποτέλεσε το αντικείμενο διαφόρων συνωμοσιών. Κατηγορήθηκε από το ICTY (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με τους πολέμους στη Σερβία, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο. Η πενταετής δίκη του έληξε χωρίς ετυμηγορία μετά το θάνατο του Μιλόσεβιτς για καρδιακή προσβολή στο κελί του στη Χάγη στις 11 Μαρτίου 2006.

Το δικαστήριο αρνήθηκε την ευθύνη για το θάνατό του, λέγοντας ότι ο Μιλόσεβιτς δε δεχόταν να πάρει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν το θάνατό του, ο Μιλόσεβιτς έστειλε επιστολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου αποκάλυπτε ότι στο αίμα του βρέθηκε αντιβιοτικό. Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας επέμεινε ότι δεν πήρε ποτέ αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των πέντε ετών φυλάκισης του. Ένας τοξικολόγος είπε ότι το αντιβιοτικό που βρέθηκε στο αίμα του Μιλόσεβιτς αραίωσε την επίδραση του καρδιακού φαρμάκου του.

Μια από τις συνωμοσίες γύρω από το θάνατό του αφορά τη Ρωσία. Ο Donald Uges, τοξικολόγος από το Πανεπιστήμιο του Groningen, δήλωσε στο Reuters ότι ο Μιλόσεβιτς είχε πάρει το φάρμακο ελπίζοντας ότι το δικαστήριο θα συμφωνούσε να τον μεταφέρει στη Μόσχα για θεραπεία και ότι στη Μόσχα θα ήταν ελεύθερος.

Μια αντίθετη όμως θεωρία ισχυρίζεται ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από το θάνατό του, επειδή δεν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία εναντίον του Μιλόσεβιτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail