Arctic Trefoil - Η μεγάλη στρατιωτική βάση της Μόσχας στην Αρκτική και το σχέδιο να αντικαταστήσει το Σουέζ στις διαδρομές της Απω Ανατολής

© Vadim Savitsky / Sputnik
Freepen.gr - Η Ρωσία έχει διευρύνει σημαντικά τον έλεγχό της στις περιοχές της Αρκτικής, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Πρόσθεσε ότι η μοναδική υποδομή που έχει κατασκευάσει η Ρωσία στην περιοχή των Πολών είναι ασύγκριτη από οποιαδήποτε άλλη χώρα μεταδίδει το Russia Today.

"Καθ 'όλη την ιστορία της εξερεύνησης και ανάκτησης της Αρκτικής, καμία άλλη χώρα δεν έχει κατασκευάσει τόσα αντικείμενα [υποδομής] εξοπλισμένα με τέτοια τεχνολογία και διαθέτει τέτοιο δυναμικό στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων", δήλωσε ο Shoigu, σύνοδο ολομέλειας του Δημόσιου Συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας τη Δευτέρα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αρκτική είναι "σχεδόν τελειωμένα" και ότι παράλληλα με τις δυτικές περιοχές της Ρωσίας, η Αρκτική θα παραμείνει στο μέλλον προτεραιότητα για την ανάπτυξη των στρατιωτικών υποδομών.
Route of the future: Russia takes the lead in Arctic exploration
© Vadim Savitsky / Sputnik

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε τις κατασκευαστικές του προσπάθειες στην Αρκτική ως "πρωτοφανείς". Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, οι στρατιωτικοί έχτισαν 425 αντικείμενα υποδομής στην περιοχή των Πολών, συνολικής έκτασης 700.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι υπάρχουσες βάσεις ήδη φιλοξενούν 1.000 στρατιώτες μαζί με ειδικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο στρατός ολοκληρώνει επίσης την κατασκευή ενός αεροδρομίου στο Αρχιπέλαγος του Φραντς Ιωσήφ, που λέγεται ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλάνα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι το 2020.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βορειότερη μοναδική αυτή στρατιωτική βάση της Ρωσίας, που ονομάζεται Arctic Trefoil καθώς η Μόσχα θεωρεί πολύ σημαντική τη βόρεια εμπορική διαδρομή αντί του Σουέζ καθώς είναι συντομότερη.

Η Ρωσία πρέπει να παράσχει «πλοήγηση, παγοθραυστικά και εγκαταστάσεις ραδιοεπικοινωνιών για αυτή τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας», εξήγησε ο Viktor Λιτόβκιν, στρατιωτικός παρατηρητής, προσθέτοντας ότι η Μόσχα πρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στην περιοχή για να καταστήσει όλα αυτά δυνατά.



Το αυτόνομο συγκρότημα, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων, επιτρέπει έως και 100 άτομα να ζουν και να εργάζονται εκεί για ένα και ενάμισι έτος χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Η βάση διαθέτει δικό της σταθμό παραγωγής ενέργειας καθώς και μονάδα καθαρισμού νερού ικανή να παράγει πόσιμο νερό από το χιόνι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail