40% πτώση για το Bitcoin - Ιστορία φούσκας όπως εκείνη των βολβών τουλίπας του 1637;

© Global Look Press
Freepen.gr - Οι πρόσφατες μεταβολές των τιμών του Bitcoin έδωσαν έδαφος στη συζήτηση για τα φαινόμενα των εικονικών νομισμάτων, με τους σκεπτικιστές να προειδοποιούν τους επενδυτές, ενώ οι ενθουσιώδες εξακολουθούν να βλέπουν ένα μέλλον στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο σημειώνει το Russia Today.

Την Παρασκευή, η τιμή του bitcoin βυθίστηκε από τα ύψη των περίπου 20.000 δολαρίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κάτω από τα $ 12.000. Μέσα σε 24 ώρες, η αξία του κορυφαίου κρυπτογραφικού νομίσματος στον κόσμο μειώθηκε κατά 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap.

Ενώ οι σκεπτικιστές λένε ότι «σας το είπα», οι υποστηρικτές του νομίσματος επιμένουν ότι η πτώση συμβολίζει μια λευκή πώληση που δίνει στους δυνητικούς επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν το bitcoin σε χαμηλότερες τιμές και να ρευστοποιήσουν αργότερα.

Το RT συζήτησε τα σκαμπανεβάσματα αυτά με τον Max Keizer, ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης του Keizer Report και τον Doctor Jack Rasmus, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο St. Mary's College της Καλιφόρνιας και  συγγραφέας του νέου βιβλίου Central Bankers.

"Δεν πρόκειται να είναι το νόμισμα του μέλλοντος, επειδή οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να εκδίδουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα πριν απειλήσουν την προσφορά χρήματος. Αλλά είναι σίγουρα μια κερδοσκοπική φούσκα των εμπορευμάτων. Τα Bitcoins και οι άλλες κρυπτογραφήσεις είναι ένα παιχνίδι βασικών προϊόντων, που, όπως και ο χρυσός, στην πραγματικότητα, απορροφούν πολλά χρήματα, επενδύσεις κεφαλαίου από την αγορά χρυσού και είναι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι και νομίζω ότι θα αυξηθεί. Είναι όμως μια κερδοσκοπική φούσκα και το βασικό ερώτημα είναι ότι θα δημιουργήσει κάποιο είδος κινδύνου για τις αγορές χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων γενικά " δήλωσε ο Dr.Rasmus.

Ο Max Keizer επιμένει ότι "ό,τι οδηγεί τη δράση στο bitcoin είναι άνθρωποι που θέλουν να αποθηκεύσουν αξία και να ξεφύγουν από το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο είναι ο βολβός τουλίπας της εποχής μας. Η χρηματιστηριακή αγορά και η αγορά ομολόγων είναι οι βολβοί τουλίπας της εποχής μας. Ο βολβός τουλίπας του 1630 οδηγήθηκε από συναλλαγές υψηλής μόχλευσης, αυτό μας έδωσε τη μανία με τους βολβούς τουλίπας του 1630. Το Bitcoin είναι το αντίθετο από αυτό. "

Για τη φούσκα με το βολβό τουλίπας σημειώνει ο Νίκος Μπελογιάννης για την Ελευθεροτυπία το 2013:

Περί το 1550 είχε κάπως κοπάσει η έχθρα των ευρωπαϊκών κρατών προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Κωνσταντινούπολη είχε γίνει κέντρο του εμπορίου προς τη Δύση. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη οι πρώτοι βολβοί ήμερης τουλίπας. 

Το άγνωστο μέχρι τότε λουλούδι εντυπωσίασε τους ευγενείς και τη ραγδαία ανερχόμενη αστική τάξη και άρχισε εξ ίσου ραγδαία να αυξάνει η ζήτηση για τους βολβούς του φυτού, που μεγάλωνε σχετικά αργά. Στο μεταξύ οι τουλίπες χτυπήθηκαν από έναν σχετικά αβλαβή ιό, το μωσαϊκό, που επιβράδυνε την ανάπτυξή τους, αλλά σε αντιστάθμισμα δημιουργούσε ραβδώσεις στα λουλούδια, κάνοντάς τα ακόμη πιο εντυπωσιακά. 

Ολα αυτά συνέπεσαν και με το ιστορικό γεγονός της πλήρους απαλλαγής της Ολλανδίας από τον ισπανικό ζυγό, με την απελευθέρωση των νότιων επαρχιών της έπειτα από μακρόχρονο πόλεμο, που οδήγησε στον πανευρωπαϊκό Τριακονταετή. Στο μεταξύ, η Ολλανδία εξελίχθηκε σε ναυτική και εμπορική υπερδύναμη, ακριβώς την περίοδο που η ζήτηση για βολβούς τουλίπας τιναζόταν στα ύψη - και φυσικά η τιμή τους το ίδιο. 

Ας σημειωθεί ότι, ενώ η τουλίπα μπορεί να καλλιεργηθεί και από σπόρο, με αρκετή καθυστέρηση βέβαια, δεν προέκυπταν τόσο εντυπωσιακά λουλούδια, γιατί δεν έπασχαν από τον ιό του μωσαϊκού. Ετσι, οι περιζήτητοι ήταν οι βολβοί και μάλιστα οι βολβοί που προέκυπταν από πολλαπλασιασμό φυτών με μωσαϊκό. 

Η ζήτηση κορυφώθηκε το 1635, όταν μπήκαν στο παιχνίδι και οι πλούσιοι Γάλλοι, που θεώρησαν την τουλίπα απαραίτητο συμπλήρωμα στην εξεζητημένη κηποτεχνία τους.
Κάθε βολβός τουλίπας στις ολλανδικές αγορές (όπου οι ταβέρνες είχαν γίνει οίκοι δημοπρασιών τουλίπας) κόστιζε κάπου 2.500 φιορίνια. Ενδεικτικά, 150 φιορίνια κέρδιζε σε ένα χρόνο ένας ειδικευμένος τεχνίτης. 

Πολύς κόσμος -που δεν είχε δει τουλίπα στη ζωή του, δεν ήξερε καν ότι ήταν φυτό- άρχισε να πουλάει τα σπίτια του για να αγοράσει βολβούς. 

Αρχισαν να κλείνονται συμφωνίες για μελλοντικές αγορές, όπως γίνεται σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια για τα προϊόντα μεγάλης καθημερινής ζήτησης, τον καφέ, τη ζάχαρη, το λάδι σόγιας, τα λεγόμενα commodities. Αν και δεν υπήρχε προηγούμενο παρόμοιας μαζικής υστερίας, ώστε να είναι γνωστό τι θα επακολουθούσε, οι πιο σώφρονες άρχισαν να ξεπουλάνε το στοκ των βολβών τους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. 

Οι τιμές έμεναν πολύ ψηλά, αλλά με τη σημερινή πείρα ξέρουμε ότι ένα τυχαίο γεγονός αρκούσε για να σκάσει η φούσκα. Ακριβώς αυτό συνέβη στις 3.2.1637 στο ολλανδικό Χάρλεμ. 

Ηταν κανονισμένη από καιρό πριν δημοπρασία τουλίπας, αλλά στο μεταξύ στην πόλη παρουσιάστηκαν κρούσματα βουβωνικής πανώλους. Ετσι δεν εμφανίστηκε ούτε ένας αγοραστής και αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει κύμα πωλήσεων σε όλη τη χώρα, που σύντομα εξελίχθηκε σε πανικό. 

Μέσα σε τρεις μήνες η τιμή των βολβών έπεσε στο ένα τριακοστό του μέγιστου και χιλιάδες περιουσίες καταστράφηκαν, εντός και εκτός Ολλανδίας. Βέβαια, η χώρα συνήλθε γρήγορα από το σοκ, χάρη στα παραδοσιακά προϊόντα της, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, και ακόμη χάρη στον εμπορικό στόλο που μετέφερε στην Ευρώπη προϊόντα από τον Ινδικό, τη Νότια Αφρική και την Αμερική.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.