Το 1991 κάψαμε το πραγματικό δυνατό μας χαρτί να τελειώνουμε με το Σκοπιανό

magdica - pixabay
Θάνος Τζήμερος (fb)

Συζητιέται εδώ και μήνες, και επιβεβαιώθηκε από πρόσφατες δημοσιογραφικές αναφορές ότι η "δική" μας πλευρά πρότεινε για τα Σκόπια, το όνομα "Μακεδονία του Βαρδάρη".

Πρέπει κάποιος να είναι υπερβατικά ηλίθιος για να προτείνει ένα τέτοιο όνομα που θα χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος όταν όλος ο κόσμος μπορεί να ανοίξει έναν χάρτη και να δει ότι ο Βαρδάρης (Αξιός) διατρέχει και το ελληνικό έδαφος και χύνεται στον Θερμαϊκό.

Πιο αυτοκτονική πρόταση δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Φαίνεται ότι με πρωτοβουλία των... Σκοπίων γλυτώσαμε από τέτοια γκάφα. Και φαίνεται ότι το κοινώς αποδεκτό είναι το Νέα Μακεδονία. Δεν διευκρινίζεται αν θα είναι δύο λέξεις ή μία.

Υ.Γ. Το παιγνίδι για την Ελλάδα χάθηκε το 1991 όταν παρασκηνιακώς η ΕΟΚ (με... επισπεύδουσα τη Γερμανία) μαγείρευε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την επικύρωσε στις 15 Φεβρουαρίου 1992 στη Λισαβόνα.

Τότε θα μπορούσαμε χρησιμοποιώντας το δικαίωμα του βέτο να πατήσουμε πόδι στους εταίρους: αν θέλετε αν αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία της Κροατίας και τη Σλοβενίας θα δεσμευθείτε πως όταν έρθει η ώρα των Σκοπίων, θα αποδεχθείτε το όνομα που χρησιμοποιούσαν μέχρι τον Β'ΠΠ: Βαρντάρσκα. Ή οποιοδήποτε άλλο, παλαιότερο.

Ή οποιοδήποτε άλλο καινούργιο, χωρίς τον όρο Μακεδονία. Τώρα είναι πια αργά. Όλες οι προτάσεις εμπεριέχουν το όνομα "Μακεδονία" οπότε δεν συζητάμε για το μη χείρον αλλά για το μη χείριστον. Όπως τα κάνατε, λουστείτε τα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail