Ντροπή - Έχουν τα νούμερα και συνεχίζουν να φορτώνουν τους επαγγελματίες με φουσκωμένες εισφορές

Για το 2018 παραπέμπεται ο συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Πρόκειται για μια ακόμη χρονική μετάθεση την οποία περιμένουν με αγωνία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας.

Όπως σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου στην Καθημερινή (όλο το ρεπορτάζ της εδώ) τα ειδοποιητήρια του Οκτωβρίου που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου δεν περιλαμβάνουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016, ούτε το αποτέλεσμα των συμψηφισμών.

Αν και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, ο υπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016 δεν έχει επιτευχθεί. Η αλλαγή αυτή θα επιφέρει σημαντικές διακυμάνσεις –κυρίως μειώσεις εκτιμούν οι ειδικοί– στο ύψος των εισφορών που πρέπει να πληρώσουν οι μη μισθωτοί. Ο υπολογισμός των νέων ποσών ώστε να περιλαμβάνουν και το αποτέλεσμα των συμψηφισμών, δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί εντός των λίγων εβδομάδων που απομένουν έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να εξακολουθούν να πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν. Να σημειωθεί ότι, βάσει της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, οι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 εισοδήματα μειωμένα κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κίνηση, ενδεχομένως σκόπιμη εξαρχής διότι θα μπορούσε πολύ απλά ο καθένας να πληρώνει ό,τι πλήρωνει ή να καταβάλει ένα μίνιμουμ ποσό και να έρθει η εκκαθάριση - συμψηφισμός. Αυτήν την ώρα το κράτος συνεχίζει να στέλνει μέσω ΕΦΚΑ ραβασάκια που γνωρίζει ότι δεν είναι τα σωστά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail