Πως ο ευφυής Κανάρης εξανάγκασε τον τουρκικό στόλο σε άτακτη υποχώρηση

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Στις 28 Οκτώβρη του 1822 ο Κανάρης επιτέθηκε στην υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Από τους 800 άνδρες της υποναυαρχίδας ελάχιστοι σώθηκαν. Ο πανικός που ξέσπασε στον οθωμανικό στόλο είχε σαν αποτελέσμα πολλά πλοία στην προσπάθεια τους να σωθούν, να πέσουν στις ξέρες.

Η επιτυχία οφειλόταν στην ευφυία των Ψαριανών που αποφάσισαν να στείλουν δυο πυρπολικά που ύψωσαν τουρκικές σημαίες για να γελάσουν τον αντίπαλο και άλλα δύο Ψαριανά πλοία τα ακολουθούσαν κάνοντας ότι τα κυνηγούσαν. Έτσι κατάφεραν να πλησιάσουν τον τουρκικό στόλο. 

Όταν δεν υπήρχε κράτος βρίσκαμε τρόπους να καταφέρνουμε αποφασιστικά πλήγματα σε υπέρτερους εχθρούς και αυτό οδήγησε στην ελευθερία μας. Όταν αποκτήσαμε κράτος πουλάμε εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις την ελευθερία μας διαχρονικά χωρίς μάχη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail