Η "Μέδουσα" τσίμπησε την Αγκυρα και κάνει "συστάσεις" σαν τρελή - Υπουργείο εξωτερικών: αυτονόητο δικαίωμα η άμυνα!

Freepen.gr - Το φυσάει και δεν κρυώνει η Αγκυρα που βλέπει τις φρεγάτες Fremm και το ελικοπτερό φόρο Mistral στη Ρόδο με ελληνικά F-16 να πετούν πάνω τους και τις Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας κι Αιγύπτου να πραγματοποιούν μια ακόμη κοινή στρατιωτική άσκηση.

Ως εκ τούτου το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ενημερωθήκαμε από τις στρατιωτικές αρχές μας ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος διεξάγουν κοινή αμφίβια άσκηση επίθεσης 30 Οκτωβρίου - 4 Νοεμβρίου στο νησί της Ρόδου.

Η ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτικές δραστηριότητες εκπαίδευσης στη νήσο Ρόδο, η οποία δόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατικοποίησης. Συνεπώς, η προαναφερθείσα στρατιωτική εκπαίδευση στο νησί αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η προειδοποίησή μας σχετικά με την άσκηση έχει ήδη επικοινωνηθεί με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα, υπενθυμίζοντας στην πρεσβεία τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών που μπορεί οδηγήσουν σε αύξηση των εντάσεων στο Αιγαίο.

Από την άποψη αυτή, υπογραμμίζουμε την προσδοκία μας από την Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, να αποφύγει τέτοιες εχθρικές πράξεις που είναι ταυτόχρονα αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Καλούμε τρίτους να μην συμμετάσχουν στις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα.


Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απήντησε:

Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail