Η τραγωδία της Παλαιστίνης - Γιατί η Μεγάλη Βρετανία έβαλε τα θεμέλια τους κράτους του Ισραήλ και ο κίνδυνος για την Κύπρο


Στρατής Μαζίδης

Ένα ενδιαφέρον βίντεο επιμελήθηκε το "Strategic News project" σχετικά με το πως δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ σε μια περιοχή όπου πλειοψηφούσαν τους τελευταίους αιώνες οι μουσουλμάνοι.

Το σημείο-κλειδί ήταν όταν στις 2/11/2017 ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Αρθουρ Μπάλφουρ κατά τη διάρκεια του Α' ΠΠ έστειλε μια επιστολή στον Βάλτερ Ρότσιλντ, αρχηγό του διεθνούς σιωνιστικού κινήματος που έμεινε γνωστή ως "δήλωση Μπάλφουρ" στην οποία σημείωνε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα υποστήριζε το αίτημα των σιωνιστών για τη δημιουργία εβραϊκού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης.

Η Μεγάλη Βρετανία δεσμευόταν ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατό για να διευκολύνει τη δημιουργία ενός κράτους για τους Εβραίους.

Ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της Μεγάλης Βρετανίας

Το 1917 στην περιοχή της Παλαιστίνης κατοικούσαν 600.000 Μουσουλμάνοι και μόλις 60.000 Ιουδαίοι. Η Βρετανία επεδίωκε όμως τον έλεγχο της Παλαιστίνης έστω μέσω του σιωνιστικού κινήματος για να διαφυλάξει τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ και τα συμφέροντα του Λονδίνου.

Η Μεγάλη Βρετανία σκόπευε στο να χρησιμοποιήσει ως μαριονέτα τους σιωνιστές στην Παλαιστίνη καθώς η περιοχή έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για το Σουέζ.










Η επιστολή αυτή υιοθετήθηκε και από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Γουίλσον. Η αδύναμη και υπό κατάρρευση το 1917 Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να πράξει πολλά. Ωστόσο ο Οθωμανός πρέσβης στη Βιέννη ενημέρωνε την Υψηλή Πύλη στην Κωσταντινούπολη σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις σημειώνοντας πως η Ιερουσαλήμ πρέπει να κρατηθεί με κάθε κόστος.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή και περιγράφεται στο βίντεο ως προς των εποικισμό της Παλαιστίνης και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Η δε Μεγάλη Βρετανία μπορεί να μην ελέγχει πλέον το Σουέζ, αλλά η διατήρηση των βάσεων και μάλιστα ως sovereign bases στην Κύπρο αποδεικνύει τη σταθερή της γεωπολιτική επιδίωξη στην περιοχή. Οι χειρισμοί της απέδειξαν ότι κινούνται πέρα από ιστορικά δίκαια και σεβασμό στα τοπικά έθνη μη διστάζοντας να βάλει την αρχή σε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε στον εκτοσμό εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Ας το έχουν αυτό υπόψη στην Κύπρο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail