Το προφητικό βίντεο 9 ημέρων ενός φωτογράφου στο Χαλέπι το 2012

Στρατής Μαζίδης

Ο Issa Touma, φωτογράφος από το Χαλέπι καταγράφει από τη γειτονιά του τον Αύγουστο του 2012 τις εχθροπραξίες ανάμεσα στους τρομοκράτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και του Συριακού Στρατού.

Ο πόλεμος ήταν τότε στο ξεκίνημά του. Επρόκειτο κυρίως για αντάρτικο πόλεων.

Ο Touma κάνει μια εγγραφή 9 συνεχόμενων ημέρων. Σε αυτές καταγράφεται μια σημαντική αλλαγή. Τις πρώτες ημέρες είναι διαφορετικοί οι άνδρες του FSA που έρχονται και εγκαθιστούν ένα check point κάτω από την πολυκατοικία του. Κατά βάση νέα παιδιά, ξυρισμένα με μοντέρνα ρούχα. Κολλεγιόπαιδα σημειώνει ο φωτογράφος. Στα 100 περίπου μέτρα βρίσκεται ο στρατός. Οι νεαροί καλούν τον στρατιώτη να πάνε με το μέρος τους φωνάζοντας πως "ο Ασαντ δε θα σας σώσει, ο αλλάχ είναι μαζί μας".

Οι νεαροί τις επόμενες ημέρες δε θα τα πάνε καλά. Θα φύγουν από το σημείο χαλώντας το checkpoint. Μια μέρα θα περάσει εντελώς ήρεμα και μετά θα εμφανιστούν κάποιοι άλλοι με μεγάλα γένια και περισσότερο αγριωποί.

Το κτίριο του Touma έχει ερημώσει. Ωστόσο η γύρω περιοχή φαίνεται ακόμη ανέπαφη. Εντούτοις ο φωτογράφος την 9η ημέρα θα αποφασίσει να μην καταγράψει άλλο τον πόλεμο. Κλείνει λέγοντας πως αρνείται να διαλέξει πλευρά και ότι είναι ψέμα πως η επανάσταση ξεκίνησε ειρηνικά. 

«Δεν ξεκίνησε καθόλου ειρηνικά. Ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ καιρό»...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail