Τα πρώτα ρωσικά MiG-29 έφτασαν στο Βελιγράδι - Αλλαγή ισορροπιών στα Βαλκάνια

A MiG-29 fighter jet stands on the tarmac at the military airport Batajnica, near Belgrade, Serbia, on April 6, 2016. (Darko Vojinovic/AP)

Freepen.gr - Η Ρωσία τη Δευτέρα άρχισε να παραδίδει τα έξι μαχητικά μαχητικά MiG-29 στη Σερβία, μέρος του δωρεάν υποσχεθέντος στρατιωτικού υλικού της Μόσχας που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στα κουρασμένα από τον πόλεμο Βαλκάνια.

Όπως σημειώνει ο Lorne Cook για το AP τα πρώτα δύο από τα αποσυναρμολογημένα αεροπλάνα μεταφέρθηκαν με ρωσικό φορτηγό αεροσκάφος που προσγειώθηκε σε στρατιωτικό αερολιμένα κοντά στο Βελιγράδι το απόγευμα της Δευτέρας. Η παράδοση και των έξι αεροσκαφών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, οπότε προγραμματίζεται να επισκεφθεί τη Σερβία ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Είχαμε δημοσιεύσει το καλοκαίρι στη Freepen.gr ότι ο τρόπος μεταφοράς των έξι Mig-29 πονοκεφάλιαζε τις δύο πλευρές καθώς δύσκολα θα επέτρεπαν την πτήση τους ενδιάμεσες χώρες, ως εκ τούτου μεταφέρονται αποσυναρμολογημένα.

Η Μόσχα παραδίδει τα MiGs δωρεάν, αλλά εκτιμάται ότι η αναμόρφωση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών θα κοστίσει στη Σερβία περίπου 236 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία έχει επίσης υποσχεθεί την παράδοση 30 αρμάτων μάχης και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων στη Σερβία

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι εκτός από τα αεροπλάνα, η χώρα θα ενισχύσει την αντιπυραυλική άμυνα της έχοντας ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-300.

"Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας", δήλωσε ο Βούτσιτς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail