Αναβάθμιση F-16: ο πωλητής είναι αυτός που ξέρει τι ακριβώς πουλάει και πόσο ακριβώς ζητάει

Ανεμομαζώματα διαολοσκορπίσματα

Του Κώστα Βουλγαράκη

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, αλλά τα «βρώμικα νούμερα» είναι η πιο αισχρή, η πιο ηλίθια ψευτιά, η πιο μεγάλη εξαπάτηση.

Σήμερα, εμείς εδώ στην Ελλάδα, «χαθήκαμε» και πάλι, μέσα στα νούμερα με τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Τελικά, θα στοιχίσουνε 2,4 δις που λέει ο Αμερικάνος πωλητής Τράμπ ή 1,1 δις που λένε ο Έλληνας αγοραστής Πάνος.

Εν αρχή θα λέγαμε ότι, ΠΑΝΤΟΤΕ ο πωλητής είναι αυτός που ξέρει τι ακριβώς πουλάει και πόσο ακριβώς ζητάει.

Αλλά όμως εδώ, αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά, η μακροχρόνια κακομοιριά και τσαπατσουλιά μας, η σπέκουλα, ο εμπαιγμός του λαού και η κουτοπονηριά μας, έναντι των πάντων και γι’ αυτό, θεωρώ ότι κάποτε, θα πρέπει να ξυπνήσουμε και να δούμε την πραγματικότητα, να μάθουμε να μιλάμε καθαρά και σταράτα, να προκρίνουμε μόνο το δικό μας συμφέρον.

Ας το δούμε λοιπόν.

Οι ΗΠΑ αποτελούν διαχρονικά τη Χώρα προέλευσης σημαντικών κύριων οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η προμήθεια των συστημάτων αυτών, γίνεται με ένα δαιδαλώδες πλέγμα διακρατικών διαδικασιών και παραμέτρων προμηθειών όπως είναι τα Προγράμματα FMS (Foreign Military Sales), της χρηματοδότησης FMF (Foreign Military Financing), το πρόγραμμα EDA (Excess Defense Articles), που όλα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δεν είναι εύκολο να γίνουν κατανοητά, από τους μη «ειδικούς».

Απλοποιώντας την όλη αυτή διαδικασία, θα λέγαμε ότι:

«Εμείς προσφέρουμε στους Αμερικανούς, κάποιες παροχές-ευκολίες, για να κάνουν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα τους και αυτοί μας παρέχουν "κουπόνια", για να αγοράσουμε "συγκεκριμένα" προϊόντα από το μαγαζί τους».

Δηλαδή, εμείς για παράδειγμα, τους παρέχουμε την Βάση της Σούδας και αυτοί σαν «ενοίκιο» μας παρέχουν λογιστικό χρήμα (όχι στα χέρια μας) για να κάνουμε αγορές από το Αμερικάνικο Super Market οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών, ανταλλακτικών, κλπ.

Δυστυχώς, αυτό το λογιστικό χρήμα, επειδή δεν το πιάνουμε στα χέρια μας για να το αισθανθούμε και δεν ιδρώσαμε να το αποκτήσουμε, για να το πονέσουμε, συνήθως το σκορπάμε κιμπάρικα, κουβαρντάρικα, χωρίς να το πολύ-λογαριάζουμε.

Οσμίζομαι λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα με τον εκσυγχρονισμό των F-16. Το κόστος είναι πράγματι 2,4 δις, εκ των οποίων το 1,1 δις θα το πληρώσουμε με ζεστό χρήμα του Π/Υ μας και το υπόλοιπο 1,3 δις, θα είναι από τα παραπάνω προγράμματα FMF κλπ.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των αεροσκαφών και των οπλικών μας συστημάτων, είναι επιβεβλημένος και θέλει πολύ μεγάλη, σοβαρή κουβέντα, που δεν είναι δυνατόν να γίνει δημόσια.

Όμως, θα πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους ότι, και αυτά τα προγράμματα FMS δικά μας λεφτά είναι (τα ενοίκια που εισπράττουμε) και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς τέτοιους σκοπούς (ανταλλακτικά, πυρομαχικά, πυραύλους, ηλεκτρονικά, κλπ) ελαφρύνοντας/ανακουφίζοντας σημαντικά τον Ελληνικό Π/Υ. Απλά, κάθε φορά, επιλέγουμε που θα τα δώσουμε (επιστρέφοντας τα στους Αμερικάνους πάλι).

Αλλά αν κρίνω, απ’ την τοποθέτηση/θεώρηση της Ελληνικής Κυβέρνησης μάλλον δεν τα λογαριάζει για δικά της και δεν τα κεφαλαιοποιεί.

Αυτά τα 1,3 δις, μάλλον είναι το αντίτιμο για την επέκταση του ενοικιοστάσιου της Βάσης της Σούδας. Απλά, μάλλον φοβόμαστε να πούμε το συνολικό κόστος του προγράμματος [1,1 + 1,3 = 2,4], διότι έχουμε τους Μνημονιακούς λόγους μας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Επομένως, θα ήθελα κάποιος να ρωτήσει τους κκ Τσίπρα – Καμμένο:

«Ωραία, ο εκσυγχρονισμός των F-16, θα μας στοιχίσει 1,1 δις!! Εσείς για τη Βάση της Σούδας, τι χρήμα θα πάρετε και πως».

Για να δούμε τελικά, ποια νούμερα λένε την αλήθεια.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...