Τρίζουν τα θεμέλια της Ιταλίας - Λομβαρδία και Βενέτο σε δημοψηφίσματα μεγαλύτερης οικονομικής αυτονομίας

DCube - pixabay
Freepen.gr - Μόλις λίγες εβδομάδες μετά το καταλανικό δημοψήφισμα που προκάλεσε πονοκεφάλους σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι ευημερούσες βόρειες περιοχές της Ιταλίας θα ψηφίσουν για περισσότερη αυτονομία - ειδικά στον οικονομικό τομέα.

Η Λομβαρδία, η πλουσιότερη περιοχή της Ιταλίας, με περίπου το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, και ο γείτονάς της Βένετο - που παράγει περίπου το 10% του εθνικού ΑΕΠ - διεξάγουν δημοψηφίσματα την Κυριακή.

Οι δύο περιφέρειες, που διοικούνται από τη δεξιά Λίγκα του Βορρά, έχουν πληθυσμό περίπου 15 εκατομμύρια - από τα 60 εκατομμύρια Ιταλών - διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία και όχι ανεξαρτησία, όπως η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας.

Επίσης, σε αντίθεση με την Ισπανία, τα δημοψηφίσματα της Κυριακής δεν έχουν κηρυχθεί παράνομα από τα δικαστήρια, επειδή το ιταλικό σύνταγμα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να απαιτούν μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση.

Αυτό το συνταγματικό δικαίωμα, ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν από το 1861 ως σήμερα που υφίσταται η Ιταλία ως ενιαίο κράτος.

Κάτω από τις σύνθετες δομές διακυβέρνησης της Ιταλίας, υπάρχουν πέντε αυτόνομες περιοχές, 15 τακτικές περιφέρειες ενώ η ιταλική χερσόνησος φιλοξενεί επίσης τα κρατίδια του Βατικανού και του Αγίου Μαρίνου.

Τα γραφεία των αυτόνομων περιοχών της Ιταλίας - Sardinia, Sicily, Aosta, Friuli-Venezia Giulia και Trentino-Alto Adige / Sudtirol - διαθέτουν ειδικές εξουσίες για τη νομοθεσία, τη διοίκηση και τον οικονομικό έλεγχο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail