Κουρδιστάν - Καταλονία. Μεγάλη φασαρία για το τίποτε, σκληρό πόκερ ή ανύπαρκτοι ηγέτες;

Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Καρλς Πουτζντεμόντ, αποφάσισε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, όπως και ο ηγέτης του Ιράκ Μασούντ Μπαρζάνι, να θέσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ανεξαρτησία των λαών τους σε διαπραγματεύσεις.

Σε μια φορτισμένη ομιλία, ο πρόεδρος της Καταλονίας απέφυγε να προκηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία της αυτόνομης επαρχίας. Αντ 'αυτού, ανέφερε ότι, ενώ έχει εντολή για ανεξαρτησία, προτείνει μερικές εβδομάδες καθυστέρηση για να διευκολύνει το διάλογο με την Ισπανία, αν και η ισπανική κυβέρνηση έχει επιδείξει «ριζική άρνηση διαπραγμάτευσης».

Αυτό μετέβαλε το βάρος της διεθνούς πίεσης προς τους Καταλανούς αποσχιστές στην ισπανική κυβέρνηση για να δεχτούν λογικούς όρους.

Ο Μασούντ Μπαρζάνι, πρόεδρος του ημιαυτόνομου KRG στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε επίσης ότι μετά την ψήφο για την ανεξαρτησία, θα διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βαγδάτης για να "διασφαλίσει τα δικαιώματα της κουρδικής περιοχής" πριν αναγγείλει την απόσχιση του Κουρδιστάν από το Ιράκ,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της πίεσαν αφόρητα τον Puigdemont για να αποτρέψουν τον διαχωρισμό, προειδοποιώντας ότι η Καταλονία θα απελαθεί από το μπλοκ και το κοινό νόμισμά της, το ευρώ, εάν δηλώσει την ανεξαρτησία της συμπληρώνοντας πως για να επανέλθει, θα χρειαστεί να εφαρμόσει ξανά - μια μακρά και αβέβαιη διαδικασία ένταξης.

Στο βόρειο Ιράκ πάλι ήδη υφίστανται τις πρώτες κυρώσεις όπως πχ με το κλείσιμο του εναέριου χώρου ή την πιθανή παράκαμψή του μέσω ενεργοποίησης ενός άλλου ιρακινού αγωγού όπου περνά έξω από την κουρδική περιοχή.

Τελικά συμπεραίνουμε ότι από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Επιπροσθέτως τα συντριπτικά αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων παρά τις έξωθεν πιέσεις να ακυρωθούν, ασκούν με τη σειρά τους μεγάλες πιέσεις στους παρουσιαζόμενους ως ηγέτες της ανεξαρτησίας, οι οποίοι όμως αδυνατούν να διαχειριστούν τη λαϊκή βούληση και υπαναχωρούν.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε το διπλό πρόσωπο της Ε.Ε. η οποία στην περίπτωση του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος για απόσχιση ή μη από τη Μεγάλη Βρετανία τήρησε μια εντελώς διαφορετική στάση μακριά από απειλές και προειδοποιήσεις.

Η υποκρίσια στο απόγειό της από όποια πλευρά κι αν βρίσκεται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail