Κήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και σκληρά μέτρα για την Τουρκία - Πολιτικός αρχηγός τα βάζει στο τραπέζι

Τις προτάσεις του για την ενεργειακή πολιτική και ιδιαίτερα για τον τομέα των υδρογονανθράκων, προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την επίλυση του Κυπριακού, ανέλυσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, με ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα, η Hellenic Association for Energy Economics για το ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη για στασιμότητα και κενές υποσχέσεις στα τελευταία πέντε χρόνια και τόνισε την ανάγκη για ταχύτατη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες, που πρέπει να γίνουν:
  • Άμεση υλοποίηση των εξαγωγών κυπριακού αερίου από το πεδίο «Αφροδίτη» προς ένα εκ των δύο τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αίγυπτο και στη συνέχεια κατασκευή του αγωγού East Med μόλις η δυνητική ανακάλυψη επιπρόσθετων αποθεμάτων φυσικού αερίου το επιτρέψει.
  • Λήψη μέτρων έναντι όλων όσων παραβιάζουν και επιχειρούν να καταστρατηγήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της, ιδίως σε ότι αφορά την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων εξερεύνησης ή εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.
  • Επιδίωξη επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε περίπτωση που επιχειρήσει να διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις εντός της – έως σήμερα – οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.  
  • «Πάγωμα» της όποιας διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό σε περίπτωση  σοβαρών προκλήσεων στην έως σήμερα οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Κατάθεση συντεταγμένων εξωτερικού ορίου υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΟΗΕ, έναντι της Τουρκίας και εν συνεχεία πρόσκληση προς την Τουρκία για τη διαπραγμάτευση των ακριβών ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας που δεν έχει ήδη οριοθετηθεί ως απόρροια υφιστάμενων συμφωνιών με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ.
  • Σαφής διευκρίνιση προς τους Ισραηλινούς μας εταίρους ότι η ενδεχόμενη κατασκευή ενός τούρκο-ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, δεν συνάδει με τα ζωτικά συμφέροντας εθνικής ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
  • Πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης γεωτρήσεων στα ενεργά πεδία της έως σήμερα οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ από τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες και εντατικοποίηση της εποπτείας των εργασιών τους χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις όπως, δυστυχώς, έγινε με τη γεώτρηση της Total στο τεμάχιο 11 που καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως το μοναδικό ειλικρινές και ανιδιοτελές στήριγμα του κυπριακού Ελληνισμού και ως αδελφή χώρα και είπε ότι η ενίσχυση, εμβάθυνση και θεσμική ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος θα αποτελέσει, σε περίπτωση εκλογής του, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εξωτερικής, ενεργειακής και αμυντικής πολιτικής. 

Ανάμεσα σε άλλα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρότεινε:
  • Την καθολική αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, μέσω της  θεσμοθέτησης  Ανώτατου Συμβουλίου  Στρατηγικής Συνεργασίας.
  • Την άμεση επικαιροποίηση και εκ νέου ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυόμενης συνεργασίας στο χώρο της Άμυνας που προωθείται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
  • Την εντατικοποίηση και εμβάθυνση των υφιστάμενων τριμερών συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας με το Λίβανο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...