Από τους τσιφλικάδες στους μαυραγορίτες και τους εθνικούς νταβατζήδες η τραγωδία μας

LaughingRaven - pixabay
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Όταν άλλοι έχυναν το αίμα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας, άλλοι αγόραζαν από τους μη ιδιοκτήτες κατακτητές ελληνική γη και τη θέση των Οθωμανών μπέηδων πήραν οι Έλληνες τσιφλικάδες. Χρειάστηκε να συμβεί η μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων για να ολοκληρωθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση των τσιφλικάδων. 

Περίπου 350.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια την περίοδο της κατοχής με ασήμαντο αντίτιμο όπως λάδι ή σταφίδες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι αλλαγές δεν αμφισβητήθηκαν και όταν άλλοι πέθαιναν στους δρόμους των πόλεων, άλλοι πλούτιζαν συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές και εκμεταλλευόμενοι την απελπισία των συμπατριωτών τους. Ελάχιστοι τιμωρήθηκαν, ο εμφύλιος το διασφάλισε. 

Μεγαλονταβατζήδες είχαν δανειστεί μεγάλα ποσά από τράπεζες που δεν μπορούσαν να καλύψουν και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ φρόντισε από την αρχή να τους απαλλάξει από αυτά φορτώνοντας τα στους φορολογούμενους. 

200 δις δραχμές διαγράφηκαν από την Εθνική. Φυσικά αυτή η διαγραφή των δανείων φορτώθηκε στους φορολογούμενους και οι ιδιοκτήτες τους απαλλαγμένοι από τα χρέη με δάνεια που πλήρωσαν άλλοι, μπορούσαν να καταγγέλλουν ότι το κακό κράτος ήταν εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Από τον τσιφλικά στον εθνικό εργολάβο, αστική τάξη στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε ποτέ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail