Ο Ελληνας ήρωας που πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσει τα γυναικόπαιδα στην καταστροφή της Σμύρνης

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο καπετάνιος Ισίδωρος Πανταζόπουλος πολεμούσε χρόνια τους Τούρκους. Όταν οι Τούρκοι πολιορκούσαν στη Σμύρνη την αρμενική εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα Αρμενίων, προσπάθησε με τους άνδρες του να σπάσει την πολιορκία.

Την έσπασε για λίγο, οι Ελλήνες μπήκαν στην εκκλησία και έδωσαν τρόφιμα στους πολιορκημένους, δυστυχώς ήταν λίγοι . Οι Τούρκοι ήταν περισσότεροι, πήραν πυρίτιδα από τη γειτονική πυριτιδαποθήκη και ανατίναξαν την εκκλησία από όπου ξεκίνησε η πυρκαγία που έκαψε τη Σμύρνη. 

Ο Ισίδωρος Πανταζόπουλος κα οι άνδρες του έδωσαν μια απελπισμένη μάχη όταν οι Μικρασιάτες πρόδόθηκαν από την ηγεσία του ελλαδικού κράτους και από το λαό που δεν αντέδρασε στις αποφάσεις τους και για τον οποίο λαό η Μικρα Ασία ήταν μακριά κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Ας θυμόμαστε τουλάχιστον το όνομα του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail