Ποσες φορές θα φύγει τελικά η Eldorado Gold;

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Για μια ακόμα φορά ανέστειλε τις εργασίες της η πολυεθνική Eldorado Gold στη χώρα. Είναι η τρίτη φορά που απειλεί να αναστείλει ή αναστέλλει τις εργασιες της τα τελευταία 2 χρόνια.

http://www.protothema.gr/economy/article/502195/skouries-anastoli-ergasion-kai-prosfugi-sto-ste-proanaggelei-i-eldorado-gold/ (2015)

http://www.capital.gr/oikonomia/3094614/eldorado-gold-anastellei-to-ergo-stis-skouries (2016)

http://www.freepen.gr/2017/09/eldorado-gold.html (2017)

Η Eldorado Gold λέει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

"Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα."

Το ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε με στοιχεία απο αυτά τα χρήματα που λέει η εταιρεία οτι επενδύθηκαν, πόσα πραγματικά έμειναν στη χώρα και πόσα πήγαν σε άλλα χέρια.

Για παράδειγμα αυτά τα 2 δις δολλάρια που πλήρωσε η Eldorado τα πλήρωσε στο Ελληνικό δημόσιο ή για να αγοράσει την Ελληνικός Χρυσός που είχε αγοράσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μόλις 11.000.000 παραμονές εκλογών 2004 επι Κ.Σημίτη;

(πηγές)
http://www.logiosermis.net/2012/03/goldman-sachs-11-154.html#.WbaE7MZLfRY
και
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_OxtAcQ71a4J:diafaneia.ee.auth.gr/sites/default/files/XRYSOS_SKOURIES_short.pptx+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Τότε βέβαια ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μαχητική τότε Αυγή που αποκάλυπτε στοιχεία που έδειχναν το ξεπούλημα και τους αποικιοκρατικούς περιβαλλοντικούς όρους, σήμερα έχει εναποτεθεί στον οίστρο και την ηλεκτρονική γραφίδα του συμβούλου του Πρωθυπουργού κου Καρανίκα που στέλνει στα τσακίδια και της εύχεται να μη στεριώσει πουθενά.

Το ενδιαφέρον θα είναι να δούμε αν για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση υποχωρήσει και πως θα διαχειριστεί αυτή την υποχώρηση με τη στενή κομματική της βάση, γιατί με τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ που γιγάντωσαν το άλλοτε κόμμα του 3% δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Η Eldorado Gold, δε θα φύγει, ήρθε για να μείνει μέχρι να πάρει και το τελευταίο ψήγμα χρυσού απο τα μεταλλεία της. Τα πρωτοσέλιδα της φυγής απο τη χώρα είναι τακτικός ελιγμός για να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη απο μια κυβέρνηση που δεν έχει πρόβλημα να ξεπουλήσει τα πάντα.

Ισως βέβαια να πρόκειται για μια τακτική που θα είναι το άλλοθι για να οδηγήθουν σε ενα προσυμφωνημένο μελλοντικό τραπέζι νέων διαπραγματεύσεων με επιπλέον οφέλη για την εταιρεία που δε θα μπορούσε να οργανωθεί διαφορετικά. Αν το δείτε λοιπόν να συμβαίνει σύντομα μην απορήσετε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail