Δύο κορυφαίοι κι αγαπημένοι Ελληνες του Πόντου ηθοποιοί καμάρωναν στα γυρίσματα για τις πατρίδες τους, την Τραπεζούντα και τη Σινώπη


Τάσος Κοντογιαννίδης

Εφυγε σαν σήμερα απο τη ζωή, το 1983 στη Θεσσαλονίκη, ο Πόντιος ηθοποιός Περικλής Χριστοφορίδης. Γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα από καλλιτεχνική οικογένεια και αναδείχτηκε στην Αθήνα όπου έπαιξε από το 1929 με την ταινία «η μπόρα» έως το 1973 σε διακόσιες ταινίες, έχοντας ακατάρριπτο το σπάνιο αυτό ρεκόρ!!!

Το 1958 ο Χριστοφορίδης συμπρωταγωνιστεί με τον Δημήτρη Χορν στην ταινία "Μια ζωή την έχουμε". Είναι λογιστής σε τράπεζα κι ανακαλύπτει την κατάχρηση που έκανε ο Χορν. Σε κάποιο διάλειμμα των γυρισμάτων, του λέει ο Χορν πειραχτικά: «Βρε... αφώτιστε, πώς βρήκες την κατάχρηση;». Έκπληκτος ο Χριστοφορίδης, απαντά στα ποντιακά. «Νέππε αφορισμένε, με τ’ όποιον σσέρ’ επήρες τα παράδας;» (με ποιο χέρι πήρες τα χρήματα;) «Με αούτο!» απαντά ο Χορν δείχνοντας το δεξί του χέρι, και ξέσπασαν στα γέλια οι δυο συμπατριώτες (ο Χορν ήταν Πόντιακής καταγωγής εκ μητρός, της Ευτέρπης Αποστολίδου, κόρης Τραπεζούντιου εμπόρου).

Πειραχτικά σχολια έκανε και με τον έτερο Πόντιο ηθοποιό Λάμπρο Κωνσταντάρα καταγόμενο εκ Σινώπης.Το 1950, στα διαλείμματα των γυρισμάτων της ταινίας «εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν» του Αλέκου Σακελλάριου, οι δύο πρωταγωνιστές Λάμπρος και Περικλής, μιλούσαν για τις ποντιακές ρίζες τους και υπερηφανεύονταν για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

«Η Τραπεζούντα, μην ξεχνάς Λάμπρο, ήταν πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του Πόντου των Κομνηνών, κοιτίδα πολιτισμού» έλεγε ο Περικλής κι εκείνος απαντούσε: «Και συ Περικλή μην ξεχνάς ότι η Σινώπη ήταν η πρώτη πόλη που ίδρυσαν οι Έλληνες στον Πόντο! Κρατάει τα πρωτεία!», Αυτά έλεγαν και αστειεύονταν οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί.( αφήγηση Π. Χριστοφορίδη στον συγγραφέα του παρόντος)

Οι ρίζες της οικογένειας του Κωνσταντάρα, κατά δήλωση του γιου του Δημήτρη, είναι στη Σινώπη, από εκεί διέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη εξ αιτίας των διωγμών των Τούρκων και μετά ήρθαν στην Ελλάδα… Μάλιστα συχνά ο Λάμπρος πρόφερε τη λέξη «σεύτελε» αστειευόμενος με φίλους του Ποντίους, όπως ο Χριστοφορίδης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail