Τελικά χρησιμοποιήθηκαν ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χημικά για την πετρελαιοκηλίδα;


του Μιχάλη Χαιρετάκη

Άκουγα για πολλές ημέρες τις διαβεβαιώσεις σε διαφορετικά ΜΜΕ του υπουργού Ναυτιλίας για την μη χρήση χημικών άλλα άλλων μέσων φιλικών προς το περιβάλον για τη διάλυση της πετρελαιοκηλίδας.

¨Ηταν πολύ δυσάρεστη η εκπληξή μου όμως οταν διάβασα για την επικείμενη αγορά άγνωστης ποσότητας χημικών τις τελευταίες ημέρες (27.09.2017) απο το υπουργείο ναυτιλίας και νησωιτικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα τα χημικά αυτά προσδιορίζονται στο έγγραφο με θέμα "Αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής και τεχνικών προσφορών" ως : Χημικές Διασκορπιστικές Ουσίες 3ης γενιάς Τύπου 2 (συμπυκνωμένα).

Γιατί όμως κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν χημικά παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο;

Διαβάζοντας τα υπέρ και τα κατά των διαφόρων μεθόδων καθαρισμού, βλέπουμε στον πίνακα (1) τα παρακάτω:

Ο Μηχανικός διαχωρισμός έχει φιλικός προς το περιβάλλον, έχει υψηλή απόδοση αλλα΄και υψηλό κόστος.

Τα Χημικά διασκορπιστικά αντίθετα έχουν μικρό χρόνο εφαρμογής, περιορισμένο κόστος και τοξικότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών

Ο τρίτος τρόπος της επιτόπιας καύσης λόγω των συνθηκών στη συγκεκριμένης περίπτωση δε θα μπορούσε να εφαρμοστει.

Τι είναι όμως οι Χημικές Διασκορπιστικές Ουσίες 3ης γενιάς Τύπου 2; Είναι χημικά που αναμειγνυονται και διαλύονται σε ποσότητες νερού και πολλές φορές περιέχουν 2-butoexythanol που όπως διαβάζουμε μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις στους ανθρώπους αφου έχει φανεί ήδη οτι προκαλεί καρκίνο του ήπατος σε ζώα.

Οι Χημικές Διασκορπιστικές ουσίες διαλύουν την πετρελαιοκηλίδα επιφανειακά αλλά προκαλούν βλάβες στο θαλάσσιο οικοσύστημα λόγω της τοξικότητάς τους για πολλά χρόνια.

Τα ερωτήματα είναι πολλά.

1.Αγοράστηκαν ή θα αγοραστούν ποσότητες χημικών διαλυτικών και με τί σκοπούς;

2.Χρησιμοποιήθηκαν ήδη χημικά διαλυτικά στην πετρελαιοκηλίδα ή θα χρησιμοποιηθούν;

3. Ποιά είναι ακριβώς η σύνθεση των χημικών διασκορπιστικών ουσιών και πως διασφαλίζεται η περίπτωση οτι δε θα επιβαρύνουν το θαλάσσιο οικοσύστημα του Σαρωνικού και δε θα μεταφερθούν πιθανόν καρκινογόνες ουσίες απο την αλίευση και στον άνθρωπο;

4. Γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο τελικά αγοράστηκαν ή πρόκειται να αγοραστούν χημικά;





Πηγές:

http://www.huffingtonpost.com/2013/04/25/corexit-bp-oil-dispersant_n_3157080.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Corexit
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail