Μας τε-λιώσανε

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω απο τις φωτογραφίες φρίκης του κακοποιημένου 90χρονου που είδα σήμερα στα ΜΜΕ. Για κάποιους απο εσάς έχει την ηλικία του παππού σας ή του πατέρα σας, θα μπορούσε στη θέση του να είναι κάποιος απο αυτούς.

Μπορείτε ακόμα και εσείς μετά απο μερικά χρόνια, γιατί τα γηρατειά έρχονται για όλους και όλες να βρεθείτε σε ανάλογη κατάσταση, για 5 μόνο ευρώ. ¨Εχουμε πλέον τελειώσει ως κράτος και περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της χώρας.

Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην κατοικία, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση δεν υπάρχουν πια ή έχουν καταντήσει ανέκδοτα.

Δεν μιλάμε για το παντεσπάνι, δεν μιλάμε για το να έχεις ενα εξοχικό , το να έχεις μια καλή δουλειά ή πρόσβαση σε ενα καλό κρεβάτι νοσοκομείου, αυτά εχουν γίνει άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους εδώ και καιρό, μιλάμε για δικαιώματα που προστατεύονται και θεωρούνται αυτονόητα σε κάθε γωνιά της γής.

Ο 90χρονος γεράκος που τον σακάτεψαν για να του πάρουν 5 ευρώ δε θα βρεί ποτέ το δίκιο του. Αυτό είναι το λιγότερο όμως. Το χειρότερο απ' όλα είναι οτι σε λίγο καιρό μπορεί να είναι ξανά θύμα κακοποίησης πάλι για μερικά ευρώ.

Να σας θυμίσω εδώ την περίπτωση του Νιγηριανού που είχε χτυπήσει πολλους ηλικιωμένους και κάθε φορά συλλαμβάνονταν και τον άφηναν ελεύθερο με τους νόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών Καστανίδη/Δένδια/Παρασκευόπουλου. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε χτυπήσει μια 81χρονη ηλικιωμένη που δεν άντεξε και μετά απο λίγες ημέρες πέθανε.

Οι περισσότεροι απο τους σκληρούς παραβατικούς που συλλαμβάνονται για κακοποίηση γερόντων δικάζονται για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα γιατί με εναν καλό δικηγόρο γλυτώνουν τον άμεσο δόλο ωστε να μην μετατραπεί σε κακούργημα η πράξη τους αυτή.

Μας πήραν μέχρι και το τελευταίο ευρώ, στράγγιξαν και λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, έκλεψαν τις καταθέσεις μας που τους εμπιστευθήκαμε, μας καταδίκασαν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη μετανάστευση μας πήραν την αξιοπρέπεια και τώρα μας στερούν την ασφάλεια, το δικαίωμα στη ζωή.

Γιατί μπορεί να πληρώνει το ελληνικό κράτος απο το υστέρημά του εισιτήρια και ξενοδοχεία για το προσωπικό ασφαλείας υπουργών που κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό αλλά την ίδια στιγμή, ξεγυμνωμένο εντελώς δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια σε εναν ανήμπορο 90χρονο γεράκο.

Λιώνουν την ψυχή μας οι φωτογραφίες αυτές και η λέξη ξεφτίλα είναι λίγη για να περιγράψει κανείς την κατάντια οχι των παραβατικών αλλά των ηθικών αυτουργών που ευθύνονται για αυτες.





Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail