Υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ (S-119) - Ποιοι συνεισέφεραν για την αγορά του και πως πήρε το όνομά του

Το Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ είναι το πρώτο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Είχαμε τη χαρά να το επισκεφθούμε πριν από τρία χρόνια όταν βρισκόταν στον Πειραιά στα πλαίσια της 28ης Οκτωβρίου και να ακούσουμε μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του σκάφους και τα χαρακτηριστικά του.

Στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ τα οποία συγκεντρώσαμε σε αυτήν την ανάρτηση, όταν ακόμη οι ιδιώτες και συλλογικοί φορείς προσέφεραν στην αμυντική θωράκιση της χώρας:

Το Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ (S-119) είναι το τελευταίο κλάσης 209 (1200), από τα Υποβρύχια τύπου "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Καθελκύσθηκε την 19 Μαρτίου 1979 και παρεδόθη τον Μάρτιο του 1980. Η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στις 18 Απριλίου 1980.

Την 8 Ιουνίου 1980 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των Υποβρυχίων. Συνεισφορά στην αγορά του είχε η Ένωση Ελλήνων Ποντίων, προς τιμήν των οποίων δόθηκε και το όνομά του. Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμίκου Ναυτικού, με πολλές δυνατότητες στον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.


Ο Θυρεός του Υ/Β απεικονίζει την ΑΡΓΩ, το πλοίο του Ιάσονα που σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία πραγματοποίησε την Αργοναυτική εκστρατεία στην θαλάσσια περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Στην Ελληνική μυθολογία κατά τον Ησίοδο ο Πόντος ήταν θαλάσσια θεότητα προσωποποίηση της Θάλασσας, υιός της Γαίας και του Αιθέρα και πατέρας του Νηρέα και της Ευρυβίας. Επίσης Πόντος σημαίνει θάλασσα. Έτσι η Μαύρη Θάλασσα ονομαζόταν Άξενος Πόντος από τους αρχαίους Έλληνες και κατ΄ευφημισμό έγινε Εύξεινος Πόντος. Γι΄αυτό και οι Βόρειες ακτές της Μικράς Ασίας ονομάστηκαν Πόντος.





Τα Υ/Β τ. ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι Γερμανικά Υποβρύχια κλάσης 209 (1200).

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΗΚΟΣ: 55,87m
ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ: 6,26m
ΥΨΟΣ (ΑΝΕΥ ΙΣΤΩΝ): 11,35m
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 1180tn
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 1285tn
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 12kn
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 22kn
ΜΕΣΟ ΒΥΘΙΣΜΑ: 5,5m
ΠΡΟΩΣΗ

Η πρόωση επιτυγχάνεται με μία συστοιχία 480 στοιχείων, ένα κινητήρα 4.600 ΗΡ, μία προπέλα, ενώ η φόρτιση της συστοιχίας γίνεται από 4 γεννήτριες που κινούνται με 4 μηχανές DIESEL 2.400 ΗΡ.

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Τα Υ/Β τ."ΠΟΣΕΙΔΩΝ" είναι πλήρως εφοδιασμένα με ένα μεγάλο αριθμό κεραιών, πομπών και δεκτών που είναι απαραίτητα για τις επικοινωνίες τους. Η ενδοσυνεννόηση περιλαμβάνει 2 ανεξάρτητα δίκτυα. Ποικίλα δίκτυα ενδείξεων και ALARM δίνουν στο πλήρωμα μία πλήρη εικόνα της καταστάσεως του υλικού σε όλο το πλοίο.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η επιτυχής εκτέλεση κάθε αποστολής που ανατίθεται στα Υ/Β εξαρτάται από τη σαφή γνώση της θέσεώς του οποιαδήποτε στιγμή. Η γνώση αυτή επιτυγχάνεται από ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών και οπτικών συσκευών και οργάνων όπως Radar , GPS, συσκευές ναυτιλίας , καθώς και δύο περισκόπια.

ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τα Υ/Β τ. "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" είναι εξοπλισμένα με 8 τορπιλοσωλήνες. Η μεγάλη ποικιλία όπλων και το προηγμένο σύστημα διευθύνσεως βολής «SINBANDS» καθιστούν το Υ/Β ικανό να προσβάλλει οποιοδήποτε στόχο.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Ένας μεγάλος αριθμός αντλιών, συμπιεστών και βοηθητικών μηχανημάτων εξυπηρετεί το Υ/Β σε όλες τις λειτουργικές ανάγκες του.

SONAR

Ο εξοπλισμός SONAR ενός Υ/Β είναι το ζωτικότερο σύστημα στο σκοτεινό κόσμο του βυθού. Είναι τα μάτια του. Το SONAR των Υ/Β τ. "ΠΟΣΕΙΔΩΝ", είναι της Γερμανικής εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK. Αποτελείται από SONAR ενεργητικής και παθητικής ερεύνης και συσκευή παθητικής μέτρησης απόστασης.

ΠΛΗΡΩΜΑ

Τα Υ/Β τ. "ΠΟΣΕΙΔΩΝ",απαριθμούν 35μελές πλήρωμα (περίπου) εκ των οποίων 6-7 Αξιωματικοί ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι μόνιμοι Υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, πλήν ενός στρατέυσιμου ειδικότητος Ιατρού.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Τα Υ/Β τ. "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" μπορούν να μεταφέρουν αρκετά τρόφιμα για τη σίτιση του τριακοταπενταμελούς πληρώματός τους για 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα στη χρησιμοποίηση νερού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail