Προς ένα Δεύτερο Πόλεμο της Κορέας;

pontamax / pixabay.com
Γιάννης Μανωλούδης
Ιστορικός, MA Modern History (UCL)

Με τις εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο να συνεχίζονται, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, παρά την επιθετική ρητορική των δύο πλευρών, ένας πόλεμος στην Ανατολική Ασία φαντάζει εξαιρετικά απίθανος.

Καταρχάς είναι αβέβαιο ότι τον επιθυμεί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ έχοντας ως σύνθημα τον απομονωτισμό και την σταδιακή απεμπλοκή της υπερδύναμης από τις διάφορες εστίες έντασης ανά τον πλανήτη. Οι δε ψηφοφόροι κατέβηκαν και στήριξαν μαζικά στις κάλπες τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο εσωτερικό τους και σίγουρα όχι για να εμπλέξει τη χώρα σε καινούριες περιπέτειες σε μακρινές ηπείρους. Μέχρι στιγμής ο Τραμπ έχει κάνει το ακριβώς αντίθετο. Μεγαλύτερη εμπλοκή στη Συρία και στο Αφγανιστάν, εντάσεις στη νότια θάλασσα της Κίνας και απειλές για νέες επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική συνθέτουν το κοκτέιλ της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή οι περισσότερες προεκλογικές υποσχέσεις του που αφορούσαν το εσωτερικό των ΗΠΑ, όπως η κατάργηση του Obamacare και η οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Οι δε εθνικιστές, που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν το προεκλογικό πρόγραμμα του Τραμπ, έχουν ήδη αποπεμφθεί από τον Λευκό Οίκο και αντικατασταθεί από τους νεοσυντηρητικούς, με αιχμή του δόρατος το στρατηγό Macmaster και τον «Mad Dog» Mattis. Το αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση της δημοφιλίας του ίδιου του Τραμπ, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό για αμερικανό πρόεδρο. Λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, είναι μάλλον απίθανο ότι ο Τραμπ θα αποφάσιζε μία στρατιωτική επέμβαση, η οποία θα βύθιζε ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητα του. Η δε ομιλία του στην Αριζόνα έδειξε μια στροφή προς την εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, εκείνης δηλαδή που απασχολεί και την πλειοψηφία του αμερικανικού κοινού.

Οι δε στρατιωτικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός ακόμα πολέμου στην Κορεατική χερσόνησο είναι τέτοιες που κάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο τελείως απίθανο. Ακόμα και ένας πόλεμος με συμβατικά όπλα θα προκαλούσε τεράστιο αριθμό από απώλειες. Μία μαζική επίθεση του Βορειοκορεατικού πυροβολικού στη Σεούλ θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Αν δε ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσιζε να εξαπολύσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, οι νεκροί θα μετριούνταν σε εκατομμύρια. Σύμφωνα δε με το πανεπιστήμιο Rutgers, η πιθανή εμπλοκή της Κίνας σε έναν τέτοιο πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παγκόσμιο πυρηνικό χειμώνα, με καταστροφικές συνέπειες για όλο τον πλανήτη. Ακόμα όμως και αν παραβλέψουμε τις πιθανές ανθρώπινες απώλειες ή θεωρήσουμε αυτές τις προβλέψεις υπερβολικές, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τέτοιες που αποκλείουν κάθε πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Στην περίπτωση ενός νέου πολέμου, η Νότια Κορέα θα αποτελούσε αναπόφευκτα τον πρώτο στόχο του Βορρά. Η τελευταία ωστόσο δεν είναι μια τυχαία χώρα. Είναι ένας από τους τέσσερεις τίγρεις της Ασίας και σημαντικός πυλώνας της παγκοσμιοποίησης, κατέχοντας το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Διαθέτει μία από τις σημαντικότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, ενώ αποτελεί πανίσχυρο ναυτιλιακό κέντρο. Μία επίθεση στη Νότια Κορέα θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, σε μια εποχή που η τελευταία δεν έχει συνέλθει ακόμα από την δεύτερη μεγάλη ύφεση. Επιπλέον το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκτινασσόταν σε δυσθεώρητα ύψη. Αν δε η Βόρεια Κορέα χτυπούσε με πυραύλους την Ιαπωνία, οι επιπτώσεις θα ήταν ακόμα χειρότερες.

Για αυτά και άλλα πολλά ένας πόλεμος στην Κορέα είναι μάλλον απίθανος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δύσκολα θα τον ξεκινούσε, ειδικά από τη στιγμή που θα είχε την υποστήριξη μόλις του 29% του αμερικανικού πληθυσμού, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του CBS. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πάλι δεν έχει κανέναν λόγο να ρισκάρει το μέλλον της δυναστείας του. Οι δε στρατιωτικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τέτοιες που κάνουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου τελείως απίθανο. Οι λεονταρισμοί βέβαια και από τις δύο πλευρές θα συνεχιστούν, αλλά η πιθανότητα μιας πραγματικής ανάφλεξης στην Κορεατική χερσόνησο αποτελεί περισσότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρά πιθανό ενδεχόμενο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail