Ιερώνυμος: Η Ελλαδίτσα μας είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης και θα το πιέσουν

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
«Καλούμαστε να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά. Να αφήσουμε τις μικρότητες. Να μη μας απασχολούν οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, αλλά Εκκλησίας - Έθνους» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την ειδική εκδήλωση αναγόρευσής του σε επίτιμο Δημότη Ιλίου στην πλατεία Αγίου Φανουρίου. 

Όπως σημειώνει ο Μάκης Αδαμόπουλος στο ρεπορτάζ του για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγόρευσή του σε επίτιμο Δημότη Ιλίου τονίζοντας πως πρόκειται για «μεγάλη τιμή, αλλά και υποχρέωση» και σημείωσε πως «γίνομαι πολίτης ενός ιστορικού Δήμου και πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τα θέματα της πόλεως, για τα προβλήματα και τα θέματα των ανθρώπων».
Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν υπάρχει Εκκλησία που να μην ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο υπογραμμίζοντας πως «όσοι αγαπούμε τον άνθρωπο, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβαδίσουμε». Αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας λέγοντας πως θα συνεχιστεί διότι είναι έργο που γίνεται για το κοινό καλό. «Βέβαια δεν είναι έργο του Αρχιεπισκόπου ή ενός Αρχιερέως ή ενός ιερέα. Είναι έργο που καλλιεργείται στις καρδιές των ανθρώπων και γίνεται με τη βοήθεια αυτών. Ό,τι συμβαίνει, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα του λαού μας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Θέλησε, επίσης, να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους δύο σημαντικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη μνήμη και την καρδιά του. Το πρώτο αφορά στην ηλικιωμένη γυναίκα από την Κύπρο που του απέστειλε το μόνο της απόκτημα, ένα οικογενειακό κειμήλιο, για να διατεθεί για τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και το δεύτερο μία γυναίκα από την επαρχία που σε ένα συγκινητικό γράμμα που έστειλε στην Αρχιεπισκοπή είχε κολλήσει τα μόνα χρήματα που είχε, ένα δίευρω, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο της Εκκλησίας. «Αυτά τα παραδείγματα χαλκεύουν την ψυχή του ανθρώπου. Αν υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες και τέτοια ψυχική υποδομή, ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους ικανούς και άξιους συνεργάτες του που τόσα χρόνια εργάζονται για το κοινό καλό. Μίλησε για τον Μητροπολίτη Ιλίου, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του, αλλά και για τον Προϊστάμενο του ναού του Αγίου Φανουρίου και Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ήθος και στο έργο του, ενώ θέλησε να αποκαλύψει στους παρευρισκόμενους πως όταν ζήτησε από τον π. Συμεών να αναλάβει καθήκοντα σε κάποιον μεγαλύτερο ναό, εκείνος αρνήθηκε και επέμενε να παραμείνει στο ναό του Αγίου Φανουρίου, στους ανθρώπους που αγαπά.

Μιλώντας για την κρίση της εποχής ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές κρίσεις. Διαφορές υπήρξαν πάντοτε. Ο καθένας πρέπει να διορθώσει τον εαυτό του και να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις για το καλό αυτού του τόπου. Η Ελλαδίτσα μας περιφρονείται αυτό τον καιρό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης και θα το πιέσουν. Εξαρτάται από εμάς να βγούμε από τις δυσκολίες. Με την πείρα και την εμπειρία μου θεωρώ ότι καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε. Καλούμαστε να βρούμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις παιδικές αρρώστιες και να είμαστε ενωμένοι για την πατρίδα και όχι για τον εαυτό μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους λέγοντας πως είναι ντροπή να μας απασχολεί τόσο καιρό αυτό το θέμα και «καλούμαστε να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά, δηλαδή στις σχέσεις Εκκλησίας - Έθνους. Να αφήσουμε τις μικρότητες».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail