Η άγνωστη επιχείρηση εκδίκησης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον των Ναζί για το ολοκαύτωμα της Κανδάνου

Επιχείρηση Θέτις - φωτο από περιοδικό ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Το 1943 ελληνκά πολεμικά αεροπλάνα από τη Μέση Ανατολή συμμετείχαν μαζί με συμμαχικά στην επιχείρηση Θέτις, την προσβολή γερμανικών στόχων στην κατεχόμενη Κρήτη που πήρε το χαρακτήρα εκδίκησης για τη σφαγή της Κανδάνου.

Στις 3 Ιουνίου του 1941 οι Γερμανοί κατέστρεψαν εντελώς το χωριό Κάνδανος Χανίων, εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του και ο λόγος: αντίποινα για την ηρωική αντίσταση των Κρητών στη μαχη της Κρήτης.

Τα ελληνικά αεροπλάνα και συγκεκριμένα η 335η βασιλική μοίρα διώξεως και η 336η έπληξαν γερμανικούς στόχους σε Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο.

Ξεχωρίζει η περίπτωση του σμηναγού Αθανασάκη που ενώ ειδοποίηθηκε ότι αποκολλήθηκε η δεξαμενή καυσίμων από την αριστερή πτέρυγα του αεροπλάνου κατά την απογείωση, αρνήθηκε να επιστρέψει στη βάση.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη ένδοξες σελίδες λίγες από τις οποίες γνωρίζουμε. Οι απόγονοι μας άραγε γιατί θα είναι περήφανοι. Ρητοτικό το ερώτημα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail