Διεθνής επιτυχία για την ΕΛΑΣ - Έφερναν κοκαΐνη στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική εμποτισμένη σε χαρτόνια!

Στην εξάρθρωση πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, που ειδικευόταν στη μεταφορά από τη Λατινική Αμερική και στην εισαγωγή στη χώρα μας - και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες τεχνικές για τη μη ανίχνευση των ναρκωτικών και η εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Την ενημέρωση έκανε ο υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Η υπόθεση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Αρχών, που έχουν ενημερωθεί σε πρώτο επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη φόρα που εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά αστυνομικά δεδομένα και χρονικά η μεθοδολογία μεταφοράς και διακίνησης κοκαΐνης σε μη ανιχνεύσιμη μορφή. 

Συγκεκριμένα η εγκληματική οργάνωση εμπότιζε σε χαρτόνια με διαφημιστικές απεικονίσεις ποσότητες κοκαΐνης και μετά από κατάλληλη επεξεργασία τις επανέφεραν στην κανονική τους μορφή και τις προωθούσαν στην αγορά των ναρκωτικών. 

Με την τεχνική αυτή μετέφεραν από την Λατινική Αμερική και εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης, τις οποίες αποθήκευαν και στη συνέχεια, αφού τις μετέτρεπαν στην κανονική τους μορφή τις διακινούσαν σε παράνομες αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού. 

Η αποστολή της κοκαΐνης με την μορφή αυτή, λόγω των προσβάσεων της εγκληματικής οργάνωσης σε χώρα πρωτογενούς παραγωγής, και συγκεκριμένα στη Βολιβία, αλλά και της βαθιάς γνώσεως των μελών της στο αντικείμενο των ναρκωτικών αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά και εισαγωγή τους στην χώρα μας, ενώ τους παρείχε την δυνατότητα, λόγω της υψηλής καθαρότητας του τελικού εισαχθέντος προϊόντος, με την κατάλληλη νόθευση, να αυξήσουν τις ποσότητες και τα παράνομα έσοδα τους. 

Επίσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και άλλων ναρκωτικών (κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης φαρμακευτικών δισκίων) σε διαφορές περιοχές της ελληνικής επικρατείας, καθώς και στην διαμεσολάβηση διακίνησης ναρκωτικών σε διαφορές ευρωπαϊκές χώρες. 

Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, όπως ανέφερε ο υποστράτηγος είχε χαρακτήρα διεθνικό, η σύνθεση των μελών της αποτελείτο από υπηκόους Αλβανίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας, Γεωργίας και Ελλάδας και η εξάρθρωση της αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στα διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών. 

Ο συνολικός απολογισμός για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνει (23) συλλήψεις ατόμων, από τα οποία είκοσι δυο είναι (22) μέλη της, ενώ άλλα δέκα τέσσερα άτομα κατηγορούνται για τη συμμέτοχη τους στο εγκληματικό αυτό δίκτυο. Τα τρία (3) έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης και τα υπόλοιπα αναζητούνται. 

Επίσης διερευνώνται -229- πράξεις διακίνησης ναρκωτικών στο επίπεδο της προμήθειας και αγοράς, ενώ επιπλέον εντοπίστηκαν στις περιοχές Επισκοπή Ρέθυμνου, Δράμια Χανίων και στην Αθήνα τρεις (3) χώροι αποθήκευσης κοκαΐνης, που θα χρησιμοποιούντο για την μετατροπή, τυποποίηση, νόθευση και συσκευασία του ναρκωτικού σε μορφή κατάλληλη, προκειμένου να διοχετευτεί στη συνέχεια στην παράνομη αγορά των ναρκωτικών. 

Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:
 • σαράντα τέσσερα - 44- χαρτόνια διαστάσεων 27,5 cm x 40.5 cm, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
 • εννέα -9- πολύχρωμα χάρτινα ημερολόγια διαστάσεων 41,5 cm Χ 29,5 cm, εμποτισμένα με κοκαΐνη {μετά την κατάλληλη διαδικασία επεξεργασίας και προσμίξεων, η ποσότητα της κοκαΐνης θα ξεπερνούσε τα δεκαπέντε (15) κιλά},
 • Ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης,
 • -232- δισκία διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
 • δέκα -10- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
 • ένα -1- Ι.Χ.Ε. αυτ-το,
 • το χρηματικό ποσό των -35.635- Ευρώ και -1.545- δολαρίων Η.Π.Α.
 • πέντε -5- χρυσές λίρες Αγγλίας,
 • πλήθος αποδείξεων πληρωμής από δελτία του Ο.Π.Α.Π.,
 • δύο (2) πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες, οποίες περιείχαν σκόνη σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης,
 • πενήντα δύο -52- συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος καρτών SIM, και
 • επτά αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας.
Η επιτυχία αυτή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είναι μια από τις πιο σημαντικές κι αποτελεί αντικείμενο αξιολογικής μελέτης από πολλές αστυνομικές Αρχές του εξωτερικού για την ιδιαίτερη μεθοδολογία δράσης του διεθνικού αυτού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...