Σέρβος ΥΠΕΞ: Οι Ελληνες είναι αδέρφια! Στην Ελλάδα οι 2 από τους 3 ιερούς μας τόπους. Λάθος η αναγνώριση της "Μακεδονίας"

φωτο από ΥΠΕΞ
Freepen.gr - Πρωτοφανής αλλά και καλοδεχούμενη η "επίθεση" φιλίας του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς απέναντι στην Ελλάδα και τους Ελληνες.

Ο Ντάσιτς χαρακτήρισε τους Ελληνες αδέρφια των Σέρβων, μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας ενώ χαρακτήρισε ως λάθος την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία".

Ακολουθούν οι αναλυτικές δηλώσεις του:

Εμείς θα θέλαμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε κάτι που είναι η βασική ιδέα στις σχέσεις μας και αυτό είναι ότι είμαστε φίλοι, αδέλφια. Αλλά αυτό δεν είναι μια απλή φράση, είναι επιβεβαιωμένο μέσα από τους αιώνες, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και κατανόηση ο ένας προς τον άλλον.

Δύο από τους τρεις ιερούς χώρους που πρέπει να δει κάθε Σέρβος βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα, είναι εδώ σε αυτή τη χώρα. Συνεχώς λέω στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου, ότι υπάρχει η Μονή Χιλανδαρίου στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος, αλλά επίσης θα πρέπει να δούνε, να επισκεφτούν, την Κέρκυρα και ιδίως, τον Γαλάζιο Τάφο, ο οποίος συμβολίζει τα δεινά που υπέστη ο σερβικός λαός κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τη φιλοξενία του ελληνικού λαού.

Και ο τρίτος ιερός χώρος είναι το Κόσοβο και το Μετόχια.

Αυτό δείχνει πόσο είμαστε στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας και ότι υποχρέωσή μας -εμάς των πολιτικών δηλαδή- είναι να το συνεχίσουμε αυτό, αυτή τη στενή σχέση μεταξύ των λαών.

Χαίρομαι για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας. Η συνάντηση είναι την Πέμπτη. Στη σερβική γλώσσα, η Θεσσαλονίκη λέγεται Σόλουν, αλλά πραγματικά δεν έχουμε κάποιες βλέψεις εδαφικές.

Σε σχέση με κάποιους άλλους λαούς, εγώ μπορώ να πω ότι εμείς πραγματικά δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις.

Επικεφαλής της σερβικής πλευράς θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Βούτσιτς. Θα συνομιλήσουμε για αρκετά σημαντικά θέματα. Για τις διμερείς μας σχέσεις, για τις σχέσεις στην περιοχή, αλλά και για τα μεγάλα project που μας περιμένουν, που έχουμε μπροστά μας, που είναι θέματα που αφορούν τις υποδομές, τον άξονα 10, τη σιδηροδρομική γραμμή, τον αυτοκινητόδρομο και άλλα.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, έχοντας επενδύσει πάνω από 2 δις ευρώ.

Είναι γεγονός ότι όλο αυτό έλαβε χώρα πριν από την κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στη Σερβία, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι εμπορικές συναλλαγές ήταν γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ελλάδος – Σερβίας και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια ν’ αναπτυχθεί περισσότερο το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών.

Από πολιτικής πλευράς, η Ελλάδα και η Σερβία θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται σταθερά. Η Σερβία σταθερά εκφράζει τη θέση της όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι εμείς ευχαριστούμε την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τη υποστήριξη που δείχνουν προς τη Σερβία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και μιλάμε για την περίπτωση του Κοσσόβου.

Θα πρέπει να έχουμε μια τακτική επικοινωνία, δυναμική, όσον αφορά τις επαφές μας, να εξετάζουμε τα περιφερειακά θέματα, όπως είναι το θέμα της Κύπρου, το προσφυγικό ζήτημα, η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, αλλά και σχετικά με το θέμα της επιρροής του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή μας. Γενικότερα να δούμε τις σχέσεις στην περιοχή και με τη συγκεκριμένη χώρα, την ΠΓΔΜ.

Γνωρίζετε τη σκέψη μου όσον αφορά το θέμα αυτό. Την έχω εκφράσει πολλάκις και θεωρώ ότι η Σερβία έκανε λάθος πριν από 20 χρόνια. Όταν διαλυόταν η πρώην Γιουγκοσλαβία και οι πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες γίνονταν κράτη. Τότε λοιπόν, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έλαβε την απόφαση ν’ αναγνωριστεί αυτό το κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Εγώ θεωρώ ότι η Σερβία έχει κάνει λάθος σχετικά μ’ αυτό. Δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια πάντοτε είχαν αρνητική θέση σε σχέση με τα θέματα τα οποία ήταν σημαντικά για μας, όπως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Αναγνώρισαν το Κόσσοβο και επίσης, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του στην UNESCO.

Αυτό το θέμα, αν και ανήκει στο παρελθόν, εγώ θέλω εδώ επίσημα να το αναφέρω, διότι ξέρω ότι αυτό πονάει τους φίλους μας. Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να πω ότι εμείς όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπ' όψιν και δε θα κάνουμε κινήσεις οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής.

Αντιθέτως, θα βοηθήσουμε στην επίτευξη σταθερότητας, στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Χαιρόμαστε που έχουμε τακτικές επαφές και επικοινωνία, συμφωνήσαμε να συναντιόμαστε δυο φορές το χρόνο, μία στην Ελλάδα και μία στη Σερβία. Οι διαβουλεύσεις των Διευθύνσεών μας να είναι επίσης τακτικές, να επικοινωνούμε και να συμφωνούμε τις θέσεις μας υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον.

Εμείς έχουμε μια άσχημη νοοτροπία, αλλά νομίζω ότι αυτό ίσως ισχύει και για τους Έλληνες, επειδή είμαστε αδέρφια. Κάνουμε πολύ περισσότερα έτσι ώστε να προσεγγίσουμε έναν εχθρό και λιγότερα στο να κάνουμε παρέα μ’ έναν φίλο, γνωρίζοντας βέβαια για τις φιλικές και αδερφικές μας σχέσεις. Εγώ σκέφτομαι αντίθετα. Ότι θέλω να κάνουμε παρέα όσο γίνεται περισσότερο και έτσι νομίζω θα είμαστε πιο ισχυροί.

Φέτος είναι η 150η επέτειος της συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας. Δε ντραπήκαμε ποτέ γι’ αυτό, αλλά ήμασταν υπερήφανοι γι’ αυτό που πράξαμε πριν από 150 χρόνια και είμαστε υπερήφανοι και σήμερα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα και για την τριμερή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τη Βουλγαρία.

Θα πρέπει κι αυτοί που έχουν θετική σκέψη για την περιοχή να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση που πηγαίνουμε εμείς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail