Η ηρωική αντίσταση, οι θυσίες, τα θύματα, το 40 που πρώτοι εμείς πουλήσαμε

φωτο από: ngradio.gr
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Αν για κάτι εξακολουθεί να είναι γνωστή η Ελλάδα στο εξωτερικό είναι μόνο για τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. 

Ελάχιστοι γνωρίζουν για το έπος των Ελλήνων του σήμερα. Την ηρωική αντίσταση του 40 και της κατοχής, τα θύματα και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα. 

Λογικό, αφού ποτέ δεν τα προβάλλαμε επαρκώς και συντονισμένα, αλλά μας φταίνε οι άλλοι που δεν μας έδωσαν το δίκαιο που δεν διεκδικήσαμε ποτέ στην ουσία. 

Βασικό ρόλο γι αυτό έπαιξε ο εμφύλιος, και αυτό είναι ένα ακόμα βασικό έγκλημα που διέπραξαν όσοι ηλίθιοι συμμετείχαν, ανεξαρτήτως πλευράς, γιατί σε έναν εμφύλιο δεν υπάρχουν αθώοι. 

Αλλά ο εμφύλιος δεν είναι η μοναδική αιτία. Το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την καρέκλα σε συνδυασμό με το ότι ο λαός δεν απαιτούσε ποτέ έργα από αυτούς που εξέλεγε έπαιξε επίσης ρόλο.

300.000 ανθρώπους χάσαμε από την πείνα, το 23,6% του προπολεμικού κτηριακού αποθέματος καταστράφηκε, Γερμανοί και Βούλγαροι κατέστρεψαν όλα τα αρδευτικά και υδραυλικά έργα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που είχαν συντελέσει στην ανάπτυξη της γεωργίας, το 94,5% των επιβατικών πλοίων καταστράφηκε, το 40% των γεφυρών, και πολλά άλλα. 

Χώρες με ελάχιστη ή μηδαμινή αντίσταση την προβάλλουν, και μείς τότε παρηγορούμασταν με τραγούδια τύπου...

«ποιός το περίμενε στ αλήθεια
να βγουν ψευτιές και παραμύθια
και να ξεχάσουν τώρα πια
τα λόγια εκείνα τους,
που μας τα λέγαν κάθε βράδυ
απ τα Λονδίνα τους»

Και σήμερα απορούμε γιατί δε συγκινείται ο κόσμος από το αίτημα για αποζημιώσεις, δεκαετίες μετά, για καταστροφές και εγκλήματα το μέγεθος των οποίων ένα μεγάλο κομμάτι της διεθνούς κοινής γνώμης αγνοεί, γιατί δική μας δουλειά ήταν η επικοινωνία τους. 

Ελπίζω κάποτε αυτό να αλλάξει, ελπίζω η αντίσταση και οι θυσίες του 40 και της κατοχής να γίνουν περισσότερο γνωστές εκτός συνόρων. Το χρωστάμε στους νεκρούς μας, στο παρελθόν και στο μέλλον.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail