Tο σκληρό Brexit είναι αναπόφευκτο μετά την προκήρυξη εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Του Son Ofeon

Πολλοί αναλυτές ξαφνιάστηκαν από τη χθεσινή ανακοίνωση της πρόθεσης της Theresa May να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου 2017.

Αν όμως είχαν μελετήσει προσεκτικά το ημερολόγιο τους, θα μπορούσαν να προβλέψουν την κίνηση αυτή.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν 7 Μαΐου 2015 και οι επόμενες έπρεπε να γίνουν κανονικά έως τις 5 Ιουλίου του 2020.

Οι τελευταίες εκλογές στη Σκωτία έγιναν στις 5 Μαίου 2016 και οι επόμενες θα μπορούσαν να συμπέσουν με αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, καθώς οι εκλογές στη Σκωτία διεξάγονται κάθε 4 χρόνια.

Η διαδικασία του άρθρου 50 ενεργοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου 2017 και επομένως το Brexit αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Αν δεν προέκυπταν πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο φέτος, υπήρχε περίπτωση η Αγγλική Βουλή να δίσταζε να προχωρήσει σε ένα σκληρό Brexit, όπου η αποχώρηση θα γινόταν αυτόματα χωρίς αμοιβαία συμφωνία με την Ε.Ε.

Σε μία παρόμοια περίπτωση οι χώρες της Ε.Ε. θα απειλούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο και θα εφάρμοζαν όλους τους διαθέσιμους τρόπους πίεσης για να αποτρέψουν το Brexit, κάνοντας το οικονομικό κόστος του δυσβάστακτο.

Παράλληλα, οι επόμενες ευρωεκλογές προβλέπονται να διεξαχθούν το αργότερο ως τις 29 Μαρτίου 2019.

Η ενδεχόμενη συναινετική συμφωνία για το Brexit προβλέπεται να επικυρωθεί ως προς τις λεπτομέρειες της τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η λεπτομέρεια θα μπορούσε να προκαλέσει νομικά προβλήματα, αν υπήρχε αμοιβαία αποδεκτή παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit πέραν των προβλεπόμενων δύο ετών.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα εκλέγονταν στις επόμενες ευρωεκλογές και 73 Αγγλοι ευρωβουλευτές, που θα έπρεπε στη συνέχεια να δεχθούν να εκπέσουν από το αξίωμα τους μετά τη ψηφοφορία και την ενδεχόμενη υλοποίηση του Brexit.

Aνάμεσα σ’ αυτούς θα υπήρχαν και 6 σκωτσέζοι βουλευτές, που σίγουρα θα αρνούνταν να το κάνουν.

Πιό πιθανό θα ήταν να ζητούσαν απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ή ειδική συμφωνία συνεργασίας με την Ε.Ε.

Οι 73 νέοι ευρωβουλευτές, που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από τις επιθυμίες της Αγγλικής κυβέρνησης και να απαιτήσουν τη χρονική παράταση της διαπραγμάτευσης για την συμφωνία αποχώρησης και πέραν των 2 ετών, θα ήταν ένας σημαντικός και απρόβλεπτος κίνδυνος να μπλοκάρει το Brexit ως τις βουλευτικές εκλογές του 2020.

Η σημερινή κίνηση της Theresa May απέτρεψε αυτό τον κίνδυνο.

Οι πρόωρες εκλογές εγκρίνονται μόνο με πλειοψηφία δύο τρίτων στο Αγγλικό κοινοβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 104 επιπλέον βουλευτές από όσους διαθέτει σήμερα η Theresa May (330).

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Unite...

Οι επιπλέον βουλευτές θα πρέπει να αναζητηθούν στη μισή κοινοβουλευτική δύναμη των Εργατικών, καθώς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Σκωτσέζοι είναι εναντίον του Brexit.

Αν η πλειοψηφία αυτή δεν προκύψει, τότε η μόνη διέξοδος προς τις πρόωρες εκλογές είναι η πετυχημένη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο αυτό θα αναγκάσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους της να παραιτηθούν, αλλά θα εκβίαζε τη στήριξη της από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, που δεν επιθυμούν σήμερα τις πρόωρες εκλογές.

Ιδιαίτερα οι Σκωτσέζοι, που έχουν 56 έδρες, θα είναι υποχρεωμένοι να την στηρίξουν τώρα.
Αν επιλέξουν να μη το κάνουν, θα προκύψουν πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο φέτος.

‘Ετσι θα απομακρυνθεί η απειλή τους για άλλο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο πέραν του 2020.

Αν όμως το κάνουν, θα καταστραφεί η δημοτικότητα της πρωθυπουργού της Σκωτίας κας Nicola Sturgeon, η οποία σε έρευνα του περιοδικού Forbes το 2016 αναδείχθηκε ως δεύτερη ισχυρότερη γυναίκα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από την βασίλισσα Ελισάβετ...

ΠΗΓΗ http://www.bbc.com/news/uk-scotland...

Η κίνηση της Theresa May στρίμωξε φίλους και αντίπαλους, που πρέπει να την στηρίξουν σήμερα ή να αποδεχθούν ότι το σκληρό Brexit είναι αναπόφευκτο, όσο εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις συμπράττουν σε απειλές και μεθοδεύσεις με το “ιερατείο”των Βρυξελλών.
Η ΕΕ θα πρέπει να καταλάβει ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας είναι χαμένη από χέρι, αν θελήσει να την βοηθήσει στην αποτροπή του Brexit.

To ίδιο θα συμβεί και για την παλιά γενιά πολιτικών, που προτιμούν να διχάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο με πολιτικά τερτίπια και τεχνάσματα , παρά να υλοποιήσoυν τις επιθυμίες των απλών ψηφοφόρων, που εκφράστηκαν πλειοψηφικά υπέρ του Brexit.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να μην περάσουν οι πρόωρες εκλογές, παρά τη μεθόδευση της Theresa May.

Oι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, απομακρύνοντας από τον πρώτο γύρο τον πολιτικό του “δοκιμαστικού σωλήνα” κο Macron.

Oι δημοσκοπήσεις, που τον φέρνουν ως σίγουρο συμμετέχοντα στον δεύτερο γύρο ,θυμίζουν έντονα τις δημοσκοπήσεις, που προέβλεπαν ότι η Χίλαρυ Κλίντον θα νίκαγε τον Ντόναλντ Τραμπ ή ότι δεν θα υπερίσχυε το Brexit στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν ο αντίπαλος της κας Lepen στο δεύτερο γύρο είναι κάποιος “αριστερός”, οι “ανίερες” συμμαχίες των δεξιών θα μπορούσαν να ωθήσουν στην προεδρία την κα Lepen, για να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια ατομικά στις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου φέτος.

Οι εκλογομάγειροι διαλέγουν τον Ιούνιο για να “μαγειρέψουν” το επιθυμητό σ’ αυτούς εκλογικό αποτέλεσμα.

Αλλά θα πρέπει να προσέξουν τον απρόβλεπτο παράγοντα: το δυσαρεστημένο και απελπισμένο εκλογικό κοινό...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail