Σκοπιανός επίσκοπος: «Ο Μέγας Αλέξανδρος εξάπλωσε την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό»

By Vladislav Perunović,
Skopje, FYROM
Για τη Freepen.gr
Μερικές φορές, η αλήθεια εμφανίζεται στην επιφάνεια σε κάθε απλή έκφραση ειλικρίνειας, ακόμη και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας για τον ΜέγαΑλέξανδρο από τον Επίσκοπο Στόμπι, Δαβίδ Νίνοφ της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας. 

Για να κατανοήσουμε τη σημασία της δήλωσής του, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δόθηκε για το αριστερό portal PlusInfo, μέρος του οποίου είναι τυπωμένο στη μοναδική εφημερίδα η οποία αντιπολιτεύεται το κόμμα του Γκρουέφσκι, και ιδίως απηχεί τις απόψεις του σοσιαλιστικού SDSM.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από τους αναγνώστες δεν είναι θρησκευόμενοι, φανερά τουλάχιστον, ή να υπερασπίζονται σθεναρά τη λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», που δημιουργήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας από το 1958-1967 με διαχωρισμό από τη Σέρβικη.

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας αναγνωρίζεται κανονικώς στον χριστιανικό κόσμο Ορθοδόξων και είναι σε κοινωνία με τη Σερβική Εκκλησία. Τι ήταν όμως αυτό που καθιστά τη δήλωση του Μητροπολίτη Δαβίδ πιο σημαντική, ακόμα και επαναστατική ενώ ήταν η απλή δήλωση της ιστορικής αλήθειας; Ως τακτικός αρθρογράφος για το PlusInfo, έγραψε

«Από τους γείτονές τους, φαίνεται ότι οι πολίτες μας γνωρίζουν λίγα για τους σύγχρονους Ελληνες. Σίγουρα όλοι ακούσει για τους αρχαίους Έλληνες, για διάσημα φιλόσοφους, για τον Ομηρο, τον Μέγα Αλέξανδρο που διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα μέσα από την οικουμένη, όπως ήταν τότε, αλλά σήμερα, εκτός από τα θέρετρα και τις περιηγήσεις για ψώνια πολύ λίγοι (από εμάς) γνωρίζουν τον υπέροχο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».

- "PlusInfo" (http://plusinfo.mk/mislenje/2570/papadiamantis), 22 Μαρτίου 2017.

Το άρθρο, ως εκ τούτου, δεν εκφράζει τη θέση της πλειοψηφίας των αναγνωστών της PlusInfo, αλλά η συμπερίληψη του Επισκόπου Δαβίδ στην ομάδα των μέσων ενημέρωσης ήταν μια αναγκαιότητα που οφείλεται τόσο στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας όσο και το SDSM που αντιτίθενται στο καθεστώς του ακροδεξιού Νίκολα Γκρουέφσκι, που εξακολουθεί να - μέσω απεγνωσμένων μέτρων - να προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία. Και οι δύο δημοσιογράφοι της PlusInfo και συντελεστές είναι από την τάξη των καταπιεσμένων ενώ διώκονται άτομα και φορείς στο κεντρικό αυτό κράτος των Βαλκανίων.

Η παραπάνω διαφορά μεταξύ τoy κοινωνιολογικής προφίλ των αναγνωστών του Μ.Μ.Ε και της τολμηρή δήλωση του Ninov για τον Ελληνισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η εκπολιτιστική δράση του (η οποία, σύμφωνα με το Ρώσο Ορθόδοξο κληρικό, Αντρέι Πόστερνακ άνοιξε δρόμο για τον Χριστιανισμό) αναδεικνύει ότι η δήλωσή του δεν είναι κατόπιν εντολής αλλά αποτελεί μια προσωπική υπογραφή από τον επίσκοπο Δαβίδ που αντανακλά τη διεθνή ακαδημαϊκή συναίνεση, μέρος της οποίας αποτελείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα της FYROM πριν από το 1991 και κυρίως το 2006, όταν η εθνική-μυστικιστική θεωρία που προωθείται από την ακροδεξιά του VMRO-DPMNE έγινε της μόδας.

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας με αυτή την εξαιρετικά πολωτική και ενδιαφέρουσα δήλωση, στο πλαίσιο του λυπηρού γεγονότος ότι, τόσο από τη θρησκευτική, ανθρωπιστική και κοινωνιολογική σκοπιά η γνώση για το σύγχρονο δυναμικό Ελληνικό πολιτισμό είναι κάτι σχεδόν άγνωστο στους περισσότερους πολίτες της ΠΓΔΜ, προωθείται η αλήθεια σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας έκανε πολλές φορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορές  σε σχέση με την ελληνική και βουλγαρική ιστορία, κάτι που οδήγησε στο να της αποδοθεί το  «predavnička ("προδοτική") από την πολιτική της άκρας δεξιάς, που αναμειγνύονται με υψηλόβαθμους κληρικούς των σχισματικών ΜPC που προωθούν την «αδιάσπαστη γλωσσική, πολιτιστική και βιολογική προέλευση από τους Μακεδόνες της εποχής του Αλεξάνδρου».

)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail