Οι μέρες του Ισλαμικού Κράτους είναι μετρημένες - Το πολύ σοβαρό δεδομένο που πλέον δεν κρύβεται

Του Στρατή Μαζίδη

Οι μέρες του 2014 όταν το Ισλαμικό Κράτος εξαπλωνόταν με ταχύτατο ρυθμό αρχικά στο Ιράκ και εν συνεχεία στη Συρία με κύριο όπλο το φανατισμό και την ακρότητα των εγκλημάτων του, έχουν πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Εξαρχής είχαμε σημειώσει πως με τη βία δεν μπορεί να στήσεις οργανωμένο κράτος. Μια Πολιτεία χρειάζεται δομές και επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Η ISIS στηριζόταν σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος ήταν η μαζική στρατολόγηση τζιχαντιστών και ο δεύτερος η οικονομική της ευρρωστία η οποία στηριζόταν σε πολλές δραστηριότητες όπως το εμπόριο οργάνων, η λεηλασία των αρχαιολογικών μνημείων και ιδίως η μπίζνα του πετρελαίου που έκανε κατά βάση με τον Ερντογάν.

Όταν το Σεπτέμβριο του 2015 πάτησε πόδι η Ρωσία στο συριακό πόλεμο, άρχισε σε όλα αυτά να μπαίνει ένα φρένο.

Παράλληλα αναδιοργανώθηκε ο ιρακινός στρατός ο οποίος αργά αλλά σταθερά άρχιζε να εκδιώκει την οργάνωση από τις περιοχές που κατείχε.

Επιπλέον η οργάνωση σταμάτησε πια να πετυχαίνει νίκες. Από το Κομπάνι και μετά διαφάνηκε μια αλήθεια που έχουμε αναδείξει στη Freepen.gr, ότι σε ορθόδοξο πόλεμο και όχι στρατιές αναλώσιμων βομβιστών αυτοκτονίας, η ISIS δεν έχει καμία τύχη. Το απέδειξαν κάτι αειθαλείς Κούρδοι με λιανοντούφεκα του 1970 από την ΕΣΣΔ.

Τα οικονομικά παράλληλα άρχισαν να ζορίζουν. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά κατά την πρώτη εξάμηνη εμπλοκή τους πραγματοποίησαν τεράστιες ζημιές.

Με άλλα λόγια, η ISIS έπαψε πλέον να είναι ένας "παράδεισος" επί της γης για κάθε τυχοδιώκτη ισλαμιστή ο οποίος ονειρεύεται χρήμα και γυναίκες-σπίτια άλλων.

Πλέον η οργάνωση βρίσκεται σε πορεία παρακμής. Συγκεκριμένα:

> ο ιρακινός στρατός βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκληρωτική απελευθέρωση της Μοσούλης

> ο συριακός στρατός απελευθερώνοντας τις επόμενες ημέρες το Ντέιρ Χαφέρ, εκδιώκει την ISIS από το συριακό βορρά και την επαρχία του Χαλεπίου ετοιμαζόμενος πλέον να ξαναμπεί στη Ράκκα

> ο συριακός στρατός απελευθέρωσε πανεύκολα την Παλμύρα. Μια συγκρίση της πρώτης κατάληψης και απελευθέρωσης πέρυσι και φέτος, το αναδεικνύει

> οι Κούρδοι των SDF έχουν φτάσει λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ράκκα

> Στο Ντέιρ Εζορ ο συριακός στρατός ανθίσταται στην 3ετη πολιορκία σε ένα παιχνίδι συντήρησης που ίσως πλέον να οδηγηθεί και αυτό στη λήξη του αν η απελευθέρωση της Παλμύρα συνδυαστεί με κάποια συνέχεια προς τη Σούκνα και μετά το σπάσιμο της πολιορκίας.

Όλα αυτά είναι σημεία παρακμής και εξαφάνισης. Αυτό που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η λειψανδρία της ISIS.

Το γεγονός ότι στρατολογούνται μικρά παιδιά ως βομβιστές αυτοκτονίας, υπερήλικες ακόμη και μικρά κουταβάκια το πιστοποιούν. Όσο σβήνει η δυναμική της οργάνωσης, τόσο δυστυχώς θα αυξάνει η φρίκη αυτή.

Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει πως πολύ δύσκολα μπορεί να ανασχεθεί και αυτή λέει ότι οι ημέρες του Ισλαμικού Κράτους είναι μετρημένες, όπως και του σχεδίου όσων το δημιούργησαν και το εξόπλισαν/εξοπλίζουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail