Τελειώνουν τα ψέματα - Γιατί σε λίγα 24ωρα θα ξέρουμε αν ο Πούτιν έχει στο τσεπάκι του τον Ερντογάν

Του Στρατή Μαζίδη

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει υποστηριχθεί η άποψη πως η Τουρκία προσδένεται σταδιακά στο άρμα της Ρωσίας ώστε πλέον να αποτρέψει τα χειρότερα για αυτήν στη Συρία, όπου όχι μόνο δεν πέτυχε ούτε έναν στόχο από όλους όσους είχε θέσει εξαρχής, αλλά πλέον κινδυνεύει να γίνει αυτή χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Το πόσο έχει εναγκαλιστεί ο Ερντογάν τον Πούτιν, είναι κάτι που σε λίγα 24ωρα θα έχουμε τη δυνατότητα να το εξακριβώσουμε στην πράξη.

Η τουρκική πολεμική επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" είχε ως σκοπό στα τέλη Αυγούστου να προχωρήσει στον άξονα Τζαραμπλούς, Αλ-Μπαμπ και Μανμπίτζ. Ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμιστές του FSA και διάφορων άλλων ομάδων εισήλθαν στην πρώτη πόλη όπως ένα γκρουπ τουριστών. Οι τζιχαντιστές του ISIS είχαν ήδη αποχωρήσει και όσοι παρέμειναν, είχαν φροντίσει απλά να αλλάξουν στολή.

Στην Αλ-Μπαμπ όμως, το τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης στη βόρεια Συρία και την επαρχία του Χαλεπίου, η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά. Η ISIS άλλαξε συμπεριφορά, πιθανώς βλέποντας τον πατερούλη της και συνέταιρο στη μπίζνα του λαθραίου πετρελαίου Ερντογάν να χορεύει στους ρυθμούς του Πούτιν. 300-400 κατσαπλιάδες όχι μόνο κρατούν την πόλη αλλά ενίοτε τρέπουν σε φυγή μια δύναμη 7-8.000 ανδρών σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο. Επιπλέον έχουν καταστρέψει δεκάδες οχήματα και άρματα μάχης των ΤΕΔ. Όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι ότι καλύτερο για έναν πολυδιαφημισμένο στρατό να βλέπει τα τανκς του να κόβονται σαν καρότο στη μέση και τους άνδρες του είτε να πυρπολούνται είτε να ανατινάζονται παρέα με έναν αναλώσιμο.

Και εδώ έρχεται η ώρα της κρίσης.

Όσο η Τουρκία και οι φίλοι βυθίζονταν στο συριακό βάλτο, ο συριακός στρατός καθάριζε το Χαλέπι και μετά πάτησε γκάζι για την Αλ Μπαμπ, η οποία εδώ και κάτι μήνες "πέφτει από μέρα σε μέρα".

Οι επίλεκτες δυνάμεις του Τίγρη έρχονται από νοτιοδυτικά έχοντας κλείσει το ISIS σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι ακριβώς έξω από την Αλ Μπαμπ και το δεύτερο κλειδώνοντας το δρόμο βόρεια του Ντέιρ Χαφέρ, την επόμενη πόλη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στα νότια της επαρχίας του Χαλεπίου.

Ο Στρατός καθαρίζοντας την Αλ Μπαμπ, θα μπορέσει μετά να αρχίσει να τρέχει προς τα κάτω δίχως ιδιαίτερα εμπόδια και να συναντήσει τις υπόλοιπες δυνάμεις που εδρεύουν στην Ιθρίγια, στα όρια Χάμα - Ράκκα.

Από τη μια ένα αναποτελεσματικό ασκέρι που ταπεινώνεται κάθε λίγες ημέρες και από την άλλη κάτι μπαρουτοκαπνισμένοι τύποι που πολεμούν επί έξι χρόνια να τρώνε σίδερα.

Τι θα συμβεί λοιπόν στην Αλ Μπαμπ, αυτήν τη μικρή κωμόπολη που όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Θα κοντράρουν οι Τούρκοι και οι ισλαμιστικές φράξιες το Συριακό Στρατό απέναντι στην ISIS ή θα απλά θα παρακολουθούν πως κερδίζεται μια μάχη;

Αν ο Συριακός Στρατός δράσει ανενόχλητος απέναντι στην τρομοκρατική οργάνωση, τότε πολύ απλά ο Ερντογάν έχει λάβει εντολή από τον Πούτιν να σταματήσει και ως πλήρως εξαρτημένος, την εξετέλεσε.

Βέβαια δεν μπορούμε να προδικάσουμε την στάση του FSA, όσο ψοφοδεής κι αν είναι, αλλά σίγουρα η όποια στάση των ΤΕΔ, θα μας δώσει την απάντηση.

Τα σημεία μέχρι στιγμής δίνουν πιθανότητες στο σενάριο αυτό. Ας μη μας διαφεύγει ότι μόλις ο Ερντογάν έκοψε το νήμα της ζωής στους ισλαμιστές της Αλ Κάιντα στο Χαλέπι, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν και πλέον όσοι γλύτωσαν, μεταφέρθηκαν στο Ιντλέμπ όπου φυτοζωούν και είτε σφάζονται μεταξύ τους, είτε βομβαρδίζονται καμιά φορά, είτε δολοφονούνται από αόρατα χέρια σε επιχειρήσεις αστραπή.

Επί του πιεστηρίου πάντως και ενώ βρισκόμαστε στις 7/2/17 το βράδυ δημοσιεύεται σε ξένα μέσα ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των ΤΕΔ έξω από την Αλ-Μπαμπ στα ανατολικά με την ακόλουθη φωτογραφία. Δεν αποκλείεται να υπάρχει και μια περίπτωση ράλι του όποιος μπει πρώτος και καταλάβει, ό,τι καταλάβει.

Ως προς το πόσο κοντά βρίσκονται οι δυνάμεις του Τίγρη στην Αλ Μπαμπ, η παρακάτω φωτογραφία από τις θέσεις του στρατού στην Aran όπως βλέπουν τα σιλό της πρώτης είναι διαφωτιστική.


Επιπλέον εγείρεται ένα ακόμη ερώτημα. Εφόσον οι Σύριοι απελευθερώσουν την Αλ Μπαμπ, τι θα πράξει στη συνέχεια ο Ερντογάν; Θα κινηθεί εναντίον των Κούρδων ή θα παραμείνει για κάποιο διάστημα στη ζώνη που ελέγχει μέχρι να αρχίσει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αποχωρήσει;

Μια φορά πάντως ο Συριακός Στρατός δεν πραγματοποιεί την οποιαδήποτε επιχείρηση δίχως την έγκριση της Μόσχας, αν δε δεχθούμε το σενάριο ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται κατόπιν υπόδειξης των Ρώσων. Οπότε...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail