Καταρρέει η τουρκική λίρα, η "τέλεια καταιγίδα" και η μεγάλη φυγή των επενδυτών

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Νέα χαμηλά ρεκόρ σημειώνει η τουρκική λίρα, η οποία πλήττεται από την αποδυνάμωση της οικονομίας, τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed, τις πολιτικές πιέσεις αλλά και την κατάσταση συναγερμού και αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα - μετά και τις επιθέσεις των ανταρτών, την στιγμή που άλλες αναδυόμενες αγορές ενισχύονται μετά τα ενθαρρυντικά κινεζικά στοιχεία και το φρένο στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Η λίρα υποχώρησε χθες 1,6% αγγίζοντας το 3,77 έναντι του δολαρίου, έχοντας αποδυναμωθεί κοντά στο 7% από τις αρχές του έτους, ενώ ξεπέρασε το 4 έναντι του ευρώ για πρώτη φορά, μετά την δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε ότι η τουρκική οικονομία είναι στο στόχαστρο "σαμποτάζ και επιθέσεων".

Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα της χώρας, "απάντησε" στην βουτιά, προχωρώντας σε μείωση των συναλλαγματικών της αποθεματικών, μία κίνηση που αποδείχθηκε αδύναμη αφού και σήμερα το τουρκικό νόμισμα ακολουθεί την οδό της πτώσης σημειώνοντας νεό χαμηλό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η λίρα πραγματοποιεί βουτιά 2% έναντι του δολαρίου στο 3,8925, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα, ενισχύοντας την τάση φυγής των επενδυτών.

H πορεία της ισοτιμίας δολαρίου / λίρας



Πηγή Bloomberg
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail