Τα λάθη πληρώνονται και αυτό στην Παλμύρα ήταν ΟΛΕΘΡΙΟ - Ξανά ύποπτη η στάση της Μόσχας

Του Στρατή Μαζίδη

Εδώ και λίγα 24ωρα οι τζιχανστιστές της ISIL πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίθεση γύρω από την Παλμύρα με σκοπό την ανακατάληψη της πόλης, η οποία απελευθερώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, πέτυχαν να αναλάβουν τον έλεγχο αρκετών θέσεων, ιδίως των Λαϊκών Δυνάμεων Αμυνας (NDF).


Όπως παρατηρούμε στον ευρύτερο πολεμικό χάρτη, είναι φανερό ότι σκοπός της ISIL είναι η αποκοπή, περικύκλωση και εν τέλει κατάληψη της Παλμύρα.

Οι πληφορορίες και τα δημοσιεύματα είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Το αραβικό almasdar κάνει λόγο για κάμψη της επίθεσης δίχως όμως ο στρατός να έχει επιτύχει σημαντικές ανακαταλήψεις θέσεων. Επίσης αναφέρεται ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται στα πρόθυρα της Παλμύρα ενώ υπάρχουν αναφορές για συμπλοκές στα ανατολικά όρια της πόλης.

Επιπρόσθετα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν χθες στις αεροπορικές δυνάμεις να επιχειρήσουν ενώ σήμερα κατέπεσε λόγω τεχνικής βλάβης συριακό μαχητικό. Ο πιλότος διασώθηκε.

Είναι ολοφάνερο πως η ISIS όντας στριμωγμένη σε Μοσούλη, Αλ-Μπαμπ, Ράκκα και βαλτωμένη στο Ντέιρ Εζόρ, επιχείρησε μια επίθεση - αντιπερισπασμό στην Παλμύρα. Σε αυτή της την προσπάθεια έχει το μειονέκτημα πως δεν μπορεί να μεταφέρει δυνάμεις από τα άλλα μέτωπα για ευνόητους λόγους. Αν πάλι πετύχει η επιχειρήση, τότε θα αναγκάσει τη μερική αποδυνάμωση των άλλων μετώπων ώστε να απελευθερωθεί εκ νέου η πόλη από το Στρατό αν χρειαστεί. Ήδη διαβάζουμε πως καταφθάνουν ενισχύσεις στην Παλμύρα.

Σε πρώτη φάση φαίνεται πως αν οι δυνάμεις των Σύριων είναι επαρκείς και υποστηριχθούν από αέρος, λογικά η Παλμύρα θα παραμείνει ελεύθερη.

Όλα αυτά όμως μένει να φανούν στην πράξη.

Στην περίπτωση της Παλμύρα, η οποία λόγω της ευρύτερης γεωγραφίας παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στον έλεγχό της και για αυτό θεωρείται απαραίτητο να ελέγχεις τα γύρω βουνά, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά λάθη.

Το πρώτο ήταν ότι η επιχείρηση σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο ακριβώς εκεί, στην Παλμύρα ενώ υποστηριζόταν και δημοσιεύαμε πως επρόκειτο για το πρώτο σκέλος ενός τριπλού σχεδίου. Η συνέχεια περιελάμβανε προέλαση προς το Ντέιρ Εζόρ και μετά τη Ράκκα. Η προγραμματισμένη επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ντέιρ Εζόρ δεν έγινε ποτέ, ενώ η αρχικά ενθουσιώδης προέλαση προς τη Ράκκα πριν λίγους μήνες κατέληξε σε άτακτη υποχώρηση λόγω της αιφνιδιαστικής χρήσης χημικών όπλων αλλά και αμέτρητων αναλώσιμων βομβιστών αυτοκτονίας.

Ο Στρατός λοιπόν προχώρησε απελευθερώνοντας μια λεπτή λωρίδα γης, με μια σχετική περιμετρική ζώνη ασφαλείας και σταμάτησε εκεί. Δεν κινήθηκε ούτε καν προς τη γειτονική Ain Sukhna ώστε να ελέγξει τους οδικούς άξονες και τα πετρέλαια.

Το δεύτερο σφάλμα ήταν πως αφέθηκε η περιοχή στις NDF, οι οποίες είχαν αποδειχθεί πως αιφνιάζονται πολύ εύκολα όταν δέχονται ξαφνική επίθεση όταν στις αρχές του 2016 έσπασε δύο φορές ο έλεγχος του οδικού άξονα Ιθρίγια-Χανασέρ-Χαλέπι.

Εντούτοις η στάση της Μόσχας προβληματίζει. Είχαμε αρθρογραφήσει πρόσφατα στη Freepen.gr για τον περίεργο ρόλο που παίζει η Ρωσία στην περιοχή. Αφενός αποτραβήχθηκε όταν είχε τσακίσει τους ισλαμιστές σε όλα τα μέτωπα και ο πόλεμος βάδιζε προς το τέλος του, δίνοντας την ευκαιρία σε όλες τις εξτρεμιστικές φράξιες να ανασυνταχθούν, αφετέρου - κι αυτό το ξέρουν οι Σύριοι - ο Τούρκος που δεν τολμούσε να πατήσει το πόδι του στη Συρία, το έκανε με το πράσινο φως του Πούτιν.

Σε αυτά προσθέστε πως η Μόσχα ανακοίνωσε τη μερική απαγκρίστρωσή της μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Παλμύρα στα πλαίσια του τριπλού σχεδίου που θα τελείωνε εν πολλοίς τον πόλεμο. Τυχαίο;

Επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προς τη Ράκκα, η Ρωσία δεν παρείχε την παραμικρή ουσιαστική αεροπορική υποστήριξη, κάτι που αν είχε πράξει, ίσως σήμερα ο πόλεμος να ήταν στα τελειώματα.

Ας μη μας διαφεύγει πως ξεκίνησε να βομβαρδίζει την επαρχία-προπύργιο των ισλαμιστών στο Ιντλέμπ μόλις τους τελευταίους μήνες όταν αντελήφθη πως αν θέλει να απελευθερωθεί το Χαλέπι, πρέπει να αποκοπούν οι πάσης φύσεως επικοινωνίες και τροφοδοσίες με τη γειτονική επαρχία.

Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για απολύτως τίποτε. Αν ξαναπέσει η Παλμύρα, θα είναι ένα αρνητικό για τη Δαμασκό και τον πόλεμο, την ώρα που όλα πάνε ρολόι στο Χαλέπι.

Η στάση και η μέχρι τώρα δράση της Μόσχας δείχνει πως ενδιαφέρεται για ορισμένες μόνο περιοχές. Η επίθεση στην Παλμύρα είναι ζήτημα μερικών κυμάτων αεροπορικών επιδρομών σε βάρος των ισλαμιστών από τα σύγχρονα αεροσκάφη της Ρωσίας. Γιατί δε γίνεται;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον αλλά και αγωνία / βαθιά ανησυχία για τη Συρία και τον ιστορικό λαό της τις εξελίξεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail