Βίτσας: Δε συζητάμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε σε κάθε επίπεδο

Freepen.gr - Συνέντευξη επί παντός επιστητού παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, στην εφημερίδα η "Η Βραδυνή της Κυριακής" και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Σε ερώτηση του κ. Παπαδημητρίου ως προς το ποια είναι η αντίδραση της Αθήνας καθώς η  Τουρκία δείχνει να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο αναβαθμίζοντας το στόλο της κι αλλάζοντας τις ισορροπίες, ο υπουργός απήντησε:

«Το όλο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί ένα σύστημα με διαρκείς αναταράξεις, που ακούνε στο όνομα τουρκική προκλητικότητα, μικρής ή μεγαλύτερης έντασης. Όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως μετά το 1974, κυριάρχησε η λογική ενός ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς Ελλάδας - Τουρκίας σε ποσοτικό επίπεδο. 

Μην ξεχνάμε ότι οι ισορροπίες στη στρατιωτική ισχύ δεν ορίζονται μόνο από τα όπλα και τα οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε κάθε πλευρά. 

Είναι καιρός τις προτεραιότητες να τις θέτουν τα ποιοτικά ζητήματα, και εδώ έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η εσωτερική συνοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η εκτίμηση που τυγχάνουν στην ελληνική κοινωνία, σε συνάρτηση με την υψηλή εκπαίδευση και το υψηλό φρόνημα των στελεχών. 

Είναι επιλογή μας την κούρσα των εξοπλισμών που επιδίδεται η Τουρκία να μην την ακολουθούμε, γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Με βάση τη στρατηγική της αποτροπής, ενισχύουμε την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και ετοιμότητα των υπαρχόντων μέσων και συστημάτων, δίνοντας βάρος, μεσοβραχυπρόθεσμα, στη συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό τους. 

Παράλληλα, την κατάλληλη στιγμή, σαν ΚΥΣΕΑ και σαν κυβέρνηση, παίρνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ισορροπίας ισχύος στη βάση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, με γνώμονα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Σε κάθε περίπτωση, δε βάζουμε στο τραπέζι κυριαρχικά μας δικαιώματα και είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε σε κάθε επίπεδο».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail