Οι Ελληνες της Χιμάρας το δίκιο τους θα το βρουν

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Με δημοσίευμα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αλβανίας επιβεβαιώνεται η κατεδάφιση 15 κατοικιών άλλων 8 περιουσιών όλα Ελληνικά, παρά τους ισχυρισμούς του Αλβανού πρωθυπουργού και του δήμαρχου της Χιμάρας για 2 κατοικίες και μερικά γκαράζ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Himara.gr. 

Η πλειοψηφία των κτηρίων που θα κατεδαφιστούν έχουν κατασκευαστεί πριν από πολλές δεκαετίες, και κάποια πριν από έναν αιώνα και αποτελούν ιστορικά κτήρια. Οι Βορειοηπειρώτες στη Χιμάρα θα δικαιωθούν, όπως δικαιώθηκαν με την προσφυγή τους στην Κοινωνία των Εθνών, την δεκαετία του 30. 

Μια αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα μπορεί να πετύχει την αναγνώριση του δίκιου της ακόμα και μόνη της. Φυσικά η πίεση μπορεί να αναγκάσει ακόμα την ανίκανη -όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά- Ελληνική ηγεσία να παρέμβει. 

Ποιος θα ωφεληθεί από την κατεδάφιση; Σίγουρα όχι ο μέσος Αλβανός. Ποιος θα πληρώσει το τίμημα; Ανεξαρτήτως εξέλιξης, ο μέσος Αλβανός. Αξίζει τον κόπο; 

Παράλληλα η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία είναι αυξημένη. Ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του για ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και αυτό μπορεί να γίνει με την προώθηση του ισλαμισμού. Τυχαία οι Τούρκοι χρηματοδοτούν την αναστήλωση των οθωμανικών τζαμιών; 

Το 2013 ο Ερντογάν στο Κόσοβο είπε ότι το Κόσοβο είναι Τουρκία. Η Τουρκία ποτέ δεν είχε συμμάχους, όργανα είχε. Ενδεικτικό πρόσφατο παράδειγμα οι ισλαμιστές αντάρτες στο Χαλέπι, που τους πήρε, αδυνατίζοντας την άμυνα του ανατολικού Χαλεπιού και έτσι μπόρεσε να κατακτήσει αρκετές περιοχές ο Άσαντ. 

Στο χέρι των Αλβανών είναι αν θα επιλέξουν τη σχέση συμμαχίας με μια χώρα που σέβεται τα σύνορα και απαιτεί την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, γεγονός που θα είναι οικονομικά επωφελές για τους ίδιους και θα διευκολύνει την Ευρωπαϊκή προοπτική τους η θα προσδεθούν στο άρμα του ισλαμικού φονταμενταλισμού που στοχεύει στη μετατροπή της Αλβανίας σε οθωμανικό βιλαέτι. 

Οι Βορειοηπειρώτες θα δικαιωθούν ότι και να γίνει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail