Ανάπτυξη και ανεργία μαζί; Μα πως γίνεται αυτό; Κοιτάξτε πόσο απλό είναι!

Του Στρατή Μαζίδη

Το γνωστό παραμύθι περί ανάπτυξης επί περιόδου Σαμαρά, επαναλαμβάνεται και τώρα. Ομοίως, όπως και τότε, θα το ξεσκεπάσουμε.

Ο φίλος και καθηγητής Οικονομικών επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεόδωρος Κατσανέβας μου έλεγε κάποτε: "δώσε μου στατιστικά νούμερα να σου παρουσιάσω ό,τι θες".

Υπάρχει λοιπόν ανάπτυξη; Στατιστικά ναι, πραγματικά ΟΧΙ.

Αν πχ καεί ένα ολόκληρο δάσος, θα έχουμε 100% καταστροφή. Αν πεταχτεί όμως ένα δενδράκι, στατιστικά από το 0% θα πάμε στο 0,001% πρασίνου, το δάσος όμως παραμένει καμμένο.

Ας το δούμε και με ένα παράδειγμα μέσα από την αγορά εργασίας. Έστω ότι σε μια Α πόλη υπήρχαν το 2010 12 καταστήματα οπτικών, το 2012 ήταν 7, το 2014 5, το 2015 2 και το 2016 έγιναν 3. Στατιστικά σε σύγκριση με το 2015 έχουμε ανάπτυξη και μάλιστα σε ποσοστό 33,33%. Σε σύγκριση με το 2010 όμως;

Συνεπώς κοιτάζοντας ολόκληρο το κάδρο η καταστροφή παραμένει ίδια και χειρότερη.

Όταν είχες σε ένα τομέα 30 επιχειρήσεις, έγιναν 5 και μετά 8, αυτό δε λέγεται ανάπτυξη.

Και σε όλα αυτά θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν μια Α προϋπηρεσία, μισθό / δικαιώματα που πέρασαν στην ανεργία και επανέκαμψαν ή αντικαταστάθηκαν από άλλους με σαφέστατα μειωμένες αποδοχές και λιγότερα δικαιώματα.

Ανάπτυξη και ανεργία μαζί;  Ναι! Και είδατε πόσο απλό είναι.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...