Σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ και Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπει η Αγκυρα

Στρατής Μαζίδης

Τη θέση ότι η αναθέρμανση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν θα εμποδίσει τη συμμαχία της με άλλες χώρες, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş στο πρακτορείο Anadolu υποστηρίζοντας πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει μια «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική:

"Η Τουρκία μπορεί να ενισχύσει ταυτόχρονα τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής. Με άλλα λόγια, έχοντας καλές σχέσεις με τη μία πλευρά δεν σημαίνει ότι οι δεσμοί με την άλλη καταλήγουν στα βράχια"

O Kurtulmuş αντέκρουσε τις απόψεις ότι η πρόσφατη προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία θα μπορούσε να επιδεινώσει τους δεσμούς με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι ταυτόχρονα μέλος σε πάνω από δέκα διεθνείς συμμαχίες όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών του   (BSEC), ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο στρατόπεδο Bashiqa στο βόρειο Ιράκ μέχρι το Ισλαμικό Κράτος να εγκαταλείψει τη Μοσούλη σχολιάζοντας πως η Τουρκία δεν κινείται κατόπιν εντολών από άλλους.

Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση-προειδοποίηση του Kurtulmuş για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημαντικό περιφερειακό ή παγκόσμιο πόλεμο ενώ σχολίασε πως η εποχή των παρεμβατικών πολέμων στη Μέση Ανατολή πρέπει να τελειώσει ξεχνώντας ίσως το ρόλο της χώρας του στην υποκίνηση του συριακού πολέμου και την υποστήριξη των τρομοκρατών.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η συριακή κυβέρνηση αποτελεί πιόνι αυτού του παρεμβατικού πολέμου και ότι η Δαμασκός έχει κατανοήσει πως δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει μαζί με τους συμμάχους. Εντούτοις η εξέλιξη  στα πεδία των μαχών μάλλον δε δικαιώνει την άποψη του Kurtulmuş.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail