Ένα άγνωστο επεισόδιο από τη δράση του θρυλικού θωρηκτού "Αβέρωφ" στο Μικρασιατικό πόλεμο

Τo  Μάϊο του 1922 και ενώ η Ελλάδα ευρίσκετε σε πόλεμο κατά της Τουρκίας στην Μικρά Ασία , ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητού της Στρατιάς Μικράς Ασίας ο Γ. Χατζηανέστης. Ο νέος αρχιστράτηγος μετέβη αμέσως στην Μικρά Ασία, όπου αφού επιθεώρησε το εκτεταμένο μέτωπο επέστρεψε στην Αθήνα και συνέταξε Σχέδιο Δράσεως-Έκθεση προς την Κυβέρνηση. Η Έκθεση προέβλεπε σύμπτυξη του Μετώπου, μυστική μεταφορά του πλεονάζοντος Στρατού στην Ανατολική Θράκη και αιφνιδιαστική κατάληψη της Κωνσταντινούπολης , η οποία μάλιστα είχε ορισθεί γιά την 14η Ιουλίου 1922!
 
ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ
 
Η τελευταία, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ατυχών πολιτικών χειρισμών της Ελληνικής Κυβερνήσεως… Στα πλαίσια του νέου Σχεδίου Επιχειρήσεων έπρεπε να εμποδιστεί ο εφοδιασμός του Τουρκικού Στρατού του βορείου τμήματος του Μετώπου (Εσκή Σεχήρ) που γινότανε κυρίως από την Σαμψούντα και του νοτίου τμήματος του Μετώπου (Αφιόν Καραχισάρ) που γινότανε κυρίως από την Αττάλεια. Για τον σκοπό αυτό, διετάχθη μοίρα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που ναυλοχούσε έναντι της Κωνσταντινούπολης (Στενά του Βοσπόρου) να πλεύσει εις Σαμψούντα του Πόντου. Την μοίρα αποτελούσαν το θωρηκτό “Αβέρωφ” επί του οποίου επέβαινε ο διοικητής της πλοίαρχος Ι. Ηπίτης, τα αντιτορπιλλικά “Πάνθηρ” και “Ιέραξ” και τα εξοπλισμένα ατμόπλοια “Αδριατικός” και “Νάξος” . Η μοίρα του Στόλου μας κατέπλευσε πρό του λιμένα της Σαμψούντος την 7ην Ιουνίου 1922 και μετά από συνοπτικές διαδικασίες ενημέρωσης των Τουρκικών Αρχών της πόλεως της Σαμψούντος, άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός του λιμένος και της πόλεως.

 
Κατεστράφησαν τελείως το διοικητήριο της Σαμψούντος, ό έναντι αυτής μιναρές, η κατοικία του διοικητού Φαϊκ Βέη, το Τελωνείο, και οι παρακείμενες αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, ο μεγάλος στρατώνας επί του λόφου Τσαρτσαμπά, όλες οι αποβάθρες και τα ελλιμενισμένα πλοία και φορτηγίδες, καθώς και οι πλησίον του λιμένος μεγάλες δεξαμενές πετρελαίου και βενζίνης. Το θωρηκτό “Αβέρωφ” και το εύδρομο “Νάξος” κατέγιναν ιδιαιτέρως με την καταστροφή των εχθρικών πεδινών πυροβολαρχιών, οι οποίες εσπευσμένα απεμακρύνοντο από έντρομους Τούρκους στρατιώτες προς την ύπαιθρον περιοχήν γιά να διασωθούν.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ

Τουλάχιστον έξι πυροβολαρχίες και μία ολμοβόλων κατεστράφησαν ολοσχερώς. Μετά ταύτα κατέπαυσε το πυρ και η μοίρα του Στόλου μας απεχώρησε λαβούσα τον δρόμον της επιστροφής. Ο ανταποκριτής της Αγγλικής εφημερίδας “Μόρνινγκ Πόστ” που επέβαινε του αντιτορπιλλικού “Πάνθηρ”, τηλεγράφησε στην εφημερίδα του ότι οι καπνοί και οι φλόγες της καιγόμενης πόλεως της Σαμψούντος “εφαίνοντο εξ αποστάσεως 14 ωρών” !

Κατά τον πλουν της επιστροφής, τρία τουρκικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το παρακείμενο αεροδρόμιο της Αμασείας επιχείρησαν να προσβάλουν τα πλοία μας, όμως τα εύστοχα αντιαεροπορικά πυρά του “Ιέρακος” κατέρριψαν ένα από τα τρία τουρκικά αεροσκάφη, των ετέρων δύο τραπέντων , μετά ταύτα, εις φυγήν.
 
ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΜΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ «ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΑΧΟΙ» ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ….. ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΔΩ «ΕΛΛΗΝΩΝ»..!!!....  ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ΅» ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ «ΦΙΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ »

Μιχάλης Σ. Βάρδας
 
ΠΗΓΕΣ
 
 
1. ΓΕΣ Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατού
Επιχειρήσεις εις Θράκην 1919-1922
2. ΓΕΣ Διεύθυνσις Ιστορίας Σταρτού
Η Εκστρατεία εις Μικράν Ασίαν , Υποχωρητικοί Αγώνες των Α΄και Β΄
Σωμάτων Στρατού (Αύγουστος 1922)
3. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια “Πυρσού”
Αμισός (πρόκειται περί της αρχαίας ονομασίας της Σαμψούντος)
4. Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ (στήλη “προ 80-ετίας”, ημερομηνίες 27,28,29 και 31
Μαϊου 1922 , παλ.ημερολ.)
5. Αποστ. Π. Ευθυμιάδη
Η Συμβολή της Θράκης εις τους Απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους
6. Γεωργίου Κ. Βαλαβάνη
Σύγχρονος Γενική Ιστορία του Πόντου (όπου υπάρχει λεπτομερής
περιγραφή του βομβαρδισμού)
7. Δημοσιεύματα Αγγλικών εφημερίδων της εποχής εκείνης (δεν μπόρεσα να
τα εντοπίσω λόγω στενότητας χρόνου. Αν σας ενδιαφέρουν, παρακαλώ,
αφήστε μου μήνυμα).
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...